Indica publicitat
Divendres, 29 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de juny del 2009 | 15:37
Notícia · Comunicació

El Sindicat de Periodistes critica la "ingerència" de CiU pel recurs presentat a la Junta Electoral

Barcelona ·

D'"ingerència fora de lloc" qualifica el Sindicat de Periodistes el recurs que ha presentat CiU a la Junta Electoral contra "els criteris professionals pactats a TV3", un document en què, tot i que es manté el sistema de blocs electorals, s'obre la possibilitat a incloure criteris periodístics en determinats casos.


Recentment, treballadors de TV3 i Mònica Terribas van arribar a un pacte que per tal de cancel·lar les vagues parcials previstes en protesta del manteniment del sistema de blocs, a canvi que, entre d'altres, s'incorporessin "criteris professionals -i no només els d'ordre i minutatge dictats per la Junta Electoral- en el cas de notícies rellevants sorgides en la pròpia campanya". Aquest punt no va ser acceptat per Convergència, que va presentar un recurs poc després.

Des del Sindicat, doncs, a més de criticar el recurs, es considera que "el més greu són les declaracions del responsable de comunicació de CDC, que a més de reiterar, sense cap base, que l'acord incompleix la llei, acusa els treballadors de TV3 de boicot a la democràcia' i de no vetllar per la cultura democràtica durant tot l'any', a més d'avançar que en les pròximes eleccions s'oposarà a cap mena de flexibilització dels blocs electorals, com s'ha fet en els darrers anys a la CCMA i a altres mitjans".

El fet, per l'SPC, demostra la "voluntat d'ingerència" dels partits "en la professionalitat dels mitjans públics i en la seva necessària independència".

Aquest és el comunicat que ha emès el sindicat:

Recurs de CiU contra els criteris professionals pactats a TV3

UNA INGERÈNCIA FORA DE LLOC

Un altre cop una formació política ha presentat recurs davant la Junta Electoral contra un pla de cobertura de les eleccions que, com en el cas de TV3, tot i mantenir el cronometratge i l'ordre dels partits en la informació, en funció dels darrers resultats, incorpora criteris professionals en el cas de notícies rellevants sorgides en la pròpia campanya, i altres elements explicatius en relació al debat sobre els blocs electorals minutats.

Com altres recursos, aquest es remet a l'article 66 de la Llei Electoral, que obliga al respecte al pluralisme polític i social i a la neutralitat informativa, però del qual no es deriva cap criteri sobre la representativitat o la proporcionalitat, com des de fa anys dictamina -erròniament al nostre entendre- la Junta Electoral, mimetitzant les regles referides només als espais gratuïts de propaganda.

En aquest cas, a més, el recurs de CiU qüestiona específicament la pràctica professional del periodisme quan qüestiona el lloc concret que ocupen els blocs electorals en els informatius o la possibilitat que notícies polítiques rellevants es situin fora d'aquests blocs.

Però el més greu són les declaracions del responsable de comunicació de CDC, que a més de reiterar, sense cap base, que l'acord incompleix la llei, acusa els treballadors de TV3 de "boicot a la democràcia" i de "no vetllar per la cultura democràtica durant tot l'any", a més d'avançar que en les pròximes eleccions s'oposarà a cap mena de flexibilització dels blocs electorals, com s'ha fet en els darrers anys a la CCMA i a altres mitjans.

Des de l'SPC lamenten una anàlisi tan esbiaixada de la realitat i la voluntat d'ingerència en la professionalitat dels mitjans públics i en la seva necessària independència. I continuarem defensant les diferents mesures de protesta dels treballadors de la CCMA i d'altres mitjans públics, en defensa del dret a la informació de la ciutadania, que ha d'estar lliure de condicionants partidistes.

Barcelona, 31 de maig de 2009

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat