Indica publicitat
Dimarts, 22 de setembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de maig del 2009 | 16:13
Notícia · Comunicació

El clam periodístic contra els blocs electorals podria arribar a Europa

Barcelona ·

La indignació dels periodistes dels mitjans públics per l'atac a la llibertat d'expressió que suposa el sistema de blocs electorals va en augment. En un acte celebrat a Madrid per condemnar els blocs -i en què hi havia Mònica Terribas- s'ha apostat per portar el problema a "Brussel·les o Estrasburg", ja que aquest sistema "no existeix en cap" altre "país europeu".


A l'acte, en que s'ha llegit un manifest de condemna dels blocs -consistent en l'obligació de presentar les informacions electorals amb un ordre i temps determinat depenent del pes de cada partit, en comptes d'utilitzar criteris periodístics- hi han assistit els col·legis de periodistes català i gallec, l'Asociación de Premsa de Madrid i representants dels informatius dels diferents mitjans públics. Carles Rius, degà del col·legi català, ha explicat que aquest sistema "vulnera la llibertat d'expressió i el periodisme". El seu homòleg gallec, Xosé Manuel Pereiro, ha definit gràficament els blocs com a "videoclips de partits".

El cas podria ser portat a Europa, proposta que ha encapçalat la presidenta de la comissió de mitjans públics del Col·legi de Periodistes, Pilar Antillach, que ha assenyalat que sigui quina sigui la sentència de la denúncia interposada al Tribunal Suprem contra aquest sistema, cal portar "el problema a Brussel·les o Estrasburg".

L'anacrònic sistema de blocs que perviu a l'estat mostra com encara perdura la mentalitat dels partits de considerar que els mitjans públics són seus i han de respondre als seus interessos. I no només els que sustenten el poder, sinó tots els que tenen representació parlamentària i volen assegurar com sigui -encara que sigui passant per sobre dels criteris periodístics i del dret que tenen els ciutadans a rebre informacions veraces-  la seva miserable quota de protagonisme.

Precisament, semblava que el passat 6 de març del 2008 els mitjans públics catalans superarien aquesta fase, ja que aquell dia el Consell de Govern de la CCMA va aprovar un acord que es comprometia a "aplicar criteris estrictament periodístics i sense condicionants de temps ni ordre, ni parcials, ni totals". Tot i això, aquest acord ha quedat en no res després que el Consell de Govern votés seguir amb el sistema de blocs electorals, amb l'únic vot en contra del president Albert Sáez.

s per això que a les ja anunciades vagues parcials de Catalunya Ràdio, molt segurament s'hi uniran les de TV3, que podrien afectar fins i tot al TN Vespre. A més de les protestes ja existents, s'hi podria afegir la sobreimpressió durant la notícia' d'un rellotge que reveli el temps que es dedica a cada partit i un scroll que recordi que no s'està d'acord amb el sistema de temps i ordre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat