Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 d'octubre del 2007 | 17:38
Notícia · Cultura

Croada de El Periódico i el País contra la cultura catalana a Frankfurt

Que la premsa editada a Madrid i la Brunete mediàtica bramin contra tot allò català no és cap novetat, però la virulència i autoodi amb què han decidit vestir les cròniques relacionades amb la Fira del Llibre de Frankfurt mitjans com El Periódico i l’edició de Catalunya de El País ha deixat de pedra bona part dels seus lectors i de la societat catalana. Aquests dies, les tertúlies radiofòniques i de carrer ho comenten i ningú entén els motius que han dut aquests dos rotatius a emprendre aquest camí.
Una vegada que la cultura catalana té l’oportunitat de lluir amb tota la seva esplendor en un espai de prestigi i reconeixement, en lloc de contribuir-hi i sentir-se’n orgullosos, El Periódico i El País -potser per saber-se responsables de l'ostracisme de la cultura catalana en terra pròpia- han apostat pel boicot. No un boicot d’aquells silenciosos, dels que ometen la notícia –aquesta vegada seria impossible- sinó dels que rastregen tot allò de negatiu que se’n pugui desprendre.

El Periódico s’estrenava amb les reaccions de la premsa local a la presència catalana, i en destacava sobretot, tot i que minoritàries, les menys benèvoles: “El patriotisme cultural dels catalans és a vegades insuportable”, crítiques a l’absència d’autors en castellà amanides amb imatges de la crema de fotografies del rei –que tindrà a veure una cosa amb l’altra?-, comparacions del bilingüisme de Kafka amb el de Catalunya per censurar les tendències excloents són alguns dels continguts que reprodueix el diari barceloní. La corresponsal Paola Álvarez fins i tot es posa amb el discurs inaugural de Quim Monzó, que la immensa majoria va qualificar de brillant i que va aixecar aplaudiments del nombrós públic ressaltant-ne titulars alemanys com “Tan avorrit com només una inauguració pot ser” o “L’escriptor va afirmar no haver fet mai cap xerrada”.

Això s’afegeix a les cròniques de l’enviada especial Elena Hevia, que assegura sense embuts que els actes de difusió de la cultura catalana a la ciutat alemanya no desperten cap mena d’interès, que “la presència catalana no sembla estar fent gaire soroll”, que “el sector editorial [la] ignora”. I el seu diari ho pregona als quatre vents, en una portada en què un petó de Javier Bardem i Penélope Cruz es menja mitja plana, ignorant com fucionen aquestes fires i evitant comparar-ho amb edicions passades. Almenys, Hevia s’avé a dir que el discurs de Monzó va ser “una fogonada de vida i intel.ligència entre els avorrits discursos oficials" i que "havia seduït a tothom".

Amb no menys bilis deia en portada El País que “La polémica lastra la Feria de Francfort”, una polèmica, val a dir, que han alimentat especialment diaris com aquest. Tota la crònica es limitava a recollir la part de declaracions del director del certamen, Juergen Boos, referides a aquesta qüestió. Cap més font, cap més declaració. Tampoc calen, això és el que interessa i punt. I ben clar ho va deixar seu director adjunt, Xavier Vidal-Folch al programa La nit al dia. Amb la prepotència habitual se situava per sobre del bé i del mal, esquivant preguntes quan li convenia i atacant durament la manera en què l’Institut Ramon Llull ha gestionat la Fira.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat