Indica publicitat
Dimarts, 2 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 d'octubre del 2007 | 16:41
Notícia · Cultura

La Fira del Llibre i l'home més ràpid del món

Ara que ja ha acabat l’edició d’enguany de la Fira del Llibre de Frankfurt, amb la cultura catalana com a convidada d’honor, toca fer balanç del que ha suposat aquest important esdeveniment per a la seva projecció internacional. Durant sis dies, Catalunya ha tingut l’oportunitat de presentar-se al món, de donar a conèixer una identitat cultural “singular i universal”. Ara bé, fidels al nostre tradicional 'seny català', no ens hem de deixar endur per l’optimisme desmesurat, i tampoc ens hem d’enganyar, perquè malgrat els prop de 16 milions d’euros que s’han invertit, la realitat és que el missatge no ha arribat amb la mateixa intensitat a tots els destinataris. Malgrat tot, això no deixa de ser raonable, sobretot si tenim en compte que la Fira del Llibre és un esdeveniment cultural i no pas polític.
Després d'aquests sis dies, qui més s'ha impregnat de cultura catalana ha estat, sens dubte, el món literari i editorial, no només l'alemany sinó el de totes les nacionalitats que han estat presents a la Fira. En aquest sentit, Catalunya ha fet un gran pas per a exportar les seves lletres més enllà del propi territori. Valgui subratllar, a tall d'exemple, que el nombre de llibres catalans als prestatges de les principals llibreries alemanyes, com Hugendubel o Thalia per citar-ne dues de les més representatives, ha experimentat un abans i un després de la Frankfurter Buchmesse. Entre els llibres més exitosos destaquen, entre d'altres, Pedra de tartera, de Maria Barbal, L'estiu anglès de Carme Riera, els Cent contes de Quim Monzó i, com no podia ser d'altra manera, clàssics com Mercè Rodoreda, Josep Pla o Víctor Català. En total s'han traduït més de 300 llibres catalans a algun idioma estranger, i uns cinquanta a l'alemany. El món cultural i literari català no ha volgut deixar passar aquesta oportunitat i és per això que durant la Fira del Llibre més de 130 autors i prop de 600 artistes s'han desplaçat no només a Frankfurt sinó també a Berlín, Munic i a d'altres ciutats alemanyes. No hi ha dubte que la Fira constitueix una immillorable ocasió per fer negoci i nous contactes, i en aquest sentit la delegació catalana no ha perdut el temps en absolut.

Per desgràcia, l'intent de polititzar la presència de la cultura catalana a Frankfurt ha estat també a l'ordre del dia. La premsa i la ràdio alemanya s'han fet ressò del boicot dut a terme des de certs mitjans espanyols contraris al protagonisme exclusiu de les lletres catalanes, i en alguns casos fins i tot han compartit aquesta opinió. En una entrevista concedida al diari electrònic alemany Netzeitung el darrer 10 d'octubre, Quim Monzó ja es mostrava escèptic que això no fos així, tot afirmant que tan bon punt es publica a Madrid un article compadint-se dels escriptors espanyols, al cap de dues hores apareix publicat als mitjans de comunicació d'Alemanya, principalment perquè tots els corresponsals alemanys són a Madrid.

Sigui com sigui, la Frankfurter Buchmesse d'enguany també ha deixat moments i anècdotes ben curioses, com per exemple l'impacte que ha causat en terres germàniques la figura del mateix Quim Monzó, qualificat en un article aparegut a la pàgina web oficial de la Fira com a "l'home més ràpid del món", en al·lusió a la seva particular i coneguda oratòria. Fins i tot el burro català ha estat present a Frankfurt, i més d'un diari hi ha fet referència en tant que símbol reivindicatiu dels catalans contra el centralisme espanyolista. Però això millor que no ho diguem en veu alta, no fos cas que a algú se li acudís boicotejar el burro català per la discriminació que suposa no haver convidat també el toro espanyol.

En fi, el que cal fer ara és vetllar perquè les il·lusions, els esforços i els diners invertits a Frankfurt no siguin flor d'un dia i perquè els nostres polítics sàpiguen aprofitar l'empenta que ha suposat la Fira del Llibre per continuar projectant la cultura catalana en l'escenari internacional, ja que aquesta és l'única manera d'obtenir el reconeixement merescut.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat