Indica publicitat
Divendres, 5 de juny del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 d'octubre del 2007 | 17:12
Notícia · Cultura

Mea culpa a El Periódico

Durant els dies anteriors i els que ha durat la Fira del Llibre de Frankfurt, El Periódico ha estat molt crític amb la manera en què es va preparar i dur a terme la presència de la cultura catalana a la ciutat alemanya. I no només crític, cosa que no hauria de ser dolenta, sinó que sovint s’han tergiversat els fets, s’han alimentat falses polèmiques i s’han seleccionat, d’entre la multitud de reaccions i efectes de la Fira, els més negatius. Ara, tot just tancades les portes del certamen, és ben bé tota una altra història.
Potser rendits a l'evidència, potser per algun toc d'atenció anònim, l’editorial de diumenge era tota una lloança al devenir de la Fira en concret i a la literatura catalana en general, “massa sovint mirada amb displicència, tant fora com dins del nostre país, com si fos un producte de segona fila”. Afirmacions contundents, ressons de mea culpa. Si dies enrera es lamentava la barreja política - literatura, ahir es deia que els autors “han sabut aprofitar l’ocasió per brillar, amb el suport de les institucions [...]”. I entre altres coses, la Fira ha de servir “perquè el llibre en català guanyi espai entre els mateixos lectors de Catalunya”. Nova afirmació contundent, més ressons de mea culpa, si ens atenem a la tímida promoció del Periódico, quan no omissió directament, en aquest sentit.

Amb tot, el diari encara manté recels; no en va qualifica el balanç del certamen “d’agredolç”. Però uns recels també curiosos. D’una banda, assegura que “seria lamentable aplaudir les resistències, quan no el menyspreu o la ignorància, de molts alemanys per una realitat no emparada per un gran Estat”. Déu n’hi do, sobretot si es té en compte la facilitat amb què la frase pot portar el lector a substituir “alemanys” per “espanyols” i mantenir el seu sentit.

D’altra banda, “resulta risible que s’hagi presentat Catalunya, a Alemanya, com a bressol d’un nacionalisme agressiu”. Més mea culpa? Això sí, segons el diari, aquests poquets efectes negatius es deuen a “les maneres, aires i obsessions que caracteritzen gran part de la classe política catalana”. Més flagelada potser era massa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat