Indica publicitat
Dissabte, 31 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de abril del 2010 | 17:19
Notícia · Cultura

Contraatac del Gremi d'Empresaris de cinema per fer fora el català de les sales

Barcelona · A partir d'aquesta mateixa setmana 70 sales de cinema de Catalunya -curiosament les mateixes que ja fa uns mesos van tancar les seves portes en contra de la nova Llei del Cinema- emetràn un anunci de gairebé mig minut en el qual el Gremi d'Empresaris de cinema opinia sobre la normativa que assegura la meitat de còpies en llengua catalana. Amb aquestes cintes, titulades Pel futur del cinema, el Gremi alerta els espectadors de manera apocalíptica que "si s'aprova la llei tal com està redactada, moltes pel·lícules s'hauran de deixar d'emetre", però sense justificacions ni explicacions al seu contingut.

L'anunci del Gremi presenta en pantalla una sala buida i l'acompanya una veu que alerta sobre l'apocalíptic futur que li espera al cinema en cas que s'acabi aplicant la Llei del Cinema aprovada pel conseller Tresserras. Sense fer esment dels drets lingüístics dels consumidors de cinema de Catalunya ni tampoc al desolador 3% de presència actual del català a les sales de cinema del país, el Gremi d'Empresaris de cinema posa a la pantalla de les sales els suposats greuges i perjudicis que generarà la nova normativa, anunciant que l'espectador "no podrà veure alguna de les pel·lícules que presenten els tràilers" per culpa de la nova llei.

Seguint la seva tònica dominant de donar gat per llebre als consumidors de cinema d'aquest país, el Gremi ha enllaçat aleatòriament la resolució d'un greuge històric important de desequilibri entre català i castellà a les sales de cinema amb l'aprovació de la Llei del Cinema català, i les suposades conseqüències econòmiques i cinematogràfiques que l'aplicació de la normativa pugui tenir. De quin estudi o anàlisi extreuen aquestes conclusions? Ni tant sols el mateix document encarregat per Fedcine i pel Gremi d'Empresaris del sector al catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat, Oriol Amat, ara fa un tres mesos i mig no corrobora les apocalítiques escenes que presenten aquests anuncis. Recordem que les pèrdues màximes taxades per Amat en l'aplicació de la llei del cinema català pujaven fins a 5,82 milions d'euros, una xifra que representaria un descens del 4,41% de la taquilla, res a veure amb l'alarmant panorama que avança el Gremi.

Tot i això, Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, ha considerat "necessari" aquest anunci per tal que "l'espectador disposi d'informació abans de posicionar-se" a favor o en contra de la normativa i ha dit que "és una qüestió que l'afecta directament no tant sols en l'idioma sinó en la quantitat i qualitat de títols que podrà veure".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat