Indica publicitat
Divendres, 28 de febrer del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 27 d'octubre del 2011 | 18:45
Notícia · Cultura

Els Octubre premien a Gemma Aguilera per la biografia del policia que va detenir Lluís Companys

La periodista s'endu el Premi Joan Fuster d'Assaig per 'Agent 447', una obra que investiga la identitat i la vida de Pedro Urraca.

La periodista d'El Temps, Gemma Aguilera (ACN)

ACN · La 40a edició del Premis Octubre de València han premiat aquest dijous l'assaig 'Agent 447', de la periodista Gemma Aguilera, una obra que investiga la identitat i la vida que va dur Pedro Urraca, el policia que va detenir el president Lluís Companys abans de ser afusellat. Els autors catalans han estat els triomfadors de les tres categories que s'han fet públiques aquest dijous en roda de premsa. L'escriptor barceloní Daniel O'Hara ha obtingut el Premi Andròmina de Novel·la amb 'El poder excloent de la essa sonora' mentre que el també periodista Jordi Llavina ha resultat guanyador del Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia amb 'Entrada de fosc'.

Els autors catalans han acaparat tots els guardons de la 40a edició dels Premis Octubre en una edició que enguany no ha celebrat la tradicional Nit Literària en la qual es lliuren els premis a causa de la situació econòmica per la qual travessa Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

En roda de premsa, l'editor Eliseu Climent ha presentat els guanyadors dels Premis Andròmina de Narrativa (dotat amb 12.000 euros), el Joan Fuster d'Assaig (premiat també amb 6.000 euros) i el Vicent Andrés Estellés de Poesia (amb un guardó de 5.000 euros).

La periodista del setmanari El Temps, Gemma Aguilera, ha obtingut el Premi Joan Fuster d'Assaig amb una investigació sobre la identitat i la vida del policia que va detenir el president Lluís Companys abans de ser afusellat a Montjuïc. 'Agent 447' neix de la recerca de pistes sobre l'agent Pedro Urraca i la investigació per trobar la seva família. La col·laboració d'un dels seus fills ha estat cabdal per construir aquest retrat, segons que ha explicat Aguilera en roda de premsa.

La periodista ha explicat que la investigació neix de la recerca de l'esquela d'Urraca per estirar el fil fins trobar alguna pista més sobre ell. Aguilera ha definit el policia com "un personatge nefast per a la història de Catalunya" però ha indicat que no tenia cap ideologia sinó que era un "oportunista" que treballava com a triple agent per a Franco, el govern francès i la Gestapo.

Urraca va fer durant molts anys de policia a Brussel·les identificant comunistes i presumptes membres d'ETA. Un dietari, fitxes policials, documents, fotografies i la col·laboració del seu fill han estat clau per elaborar aquest assaig.

Per la seva banda, l'escriptor barceloní Daniel Muñoz, conegut com Daniel O'Hara, ha resultat el guanyador del premi Andròmina amb 'El poder excloent de la essa sonora'. O'Hara ha explicat en roda de premsa que la novel·la és "un melodrama social i sexual" entre un jove "marieta" xarnego i un advocat catalanista conservador que li contracta un professor perquè aprengui a pronunciar la essa sonora.

El guanyador de l'Andròmina ha explicat que va presentar-se als Octubre després de ser rebutjat per dos editorials i ha criticat que els llibres de temàtica gai tinguin un públic reduït. O'Hara ha assenyalat que el to del llibre és humorístic i que el sexe li serveix per reflexionar sobre el poder i la submissió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
La fotografia · Cultura
Lliurament dels quaranta-cinquens Premis Octubre
Notícia · Cultura
Demà se celebra la XXIIena edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys
La fotografia · Política catalana
Homenatge al president Companys en el 76è aniversari del seu afusellament
La fotografia · Política catalana
Junqueras: 'La causa de la llibertat de Catalunya és indissociable de totes les causes de justícia'
Notícia · Política catalana
76 anys de l'assassinat del president Companys. Per Catalunya!
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Com es pot ser tan neci en nom de Catalunya i la justícia social
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI (4)
Crònica · Política catalana
Entre la Lliga i la FAI (3)
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Entre la Lliga i la FAI – Capítol 2
Indica publicitat