Indica publicitat
Dijous, 16 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 6 d'octubre del 2010 | 17:07
Notícia · Economia

Ordoñez ataca la despesa de les comunitats i ERC i ICV responen

Barcelona · El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va despenjar-se aquest dimarts amb una forta censura a la despesa de les comunitats autònomes, a les que va acusar de no ajudar a reduir el dèficit de l'estat. Ordoñez va arribar al punt de manifestar que el govern espanyol hauria de tenir més control sobre la despesa de les comunitats: "No sé si és tan gran com per haver de reformar l'Estat de les autonomies, però probablement hi ha coses més petites que es poden fer". "Si els estats -va afegir- accepten la vigilància de la UE, és lògic que les comunitats acceptin vigilància i monitoratge per no fer-nos mal a tots".

Ordoñez no va poder evitar fer referència, encara que fos de manera indirecta, a Catalunya, al afirmar que "no és responsabilitat del govern la quantitat de delegacions obertes per algunes comunitats a no sé quants països, però en sanitat o altres matèries sí que hi té responsabilitat l'Estat".

La rèplica
Poc s'ha fet esperar la resposta des de Catalunya, que ha vingut de la mà de Josep Huguet, Joan Puigcercós i Joan Herrera. El president d'Esquerra ha estat el més bel·ligerant al afirmar que si fos per Ordóñez, a Catalunya encara hi hauria un "govern militar" imposat per Madrid. Puigcercós, a més, ha afirmat que "no ha de sorprendre" que el governador del Banc d'Espanya consideri un "problema" l'Estat de les autonomies, si bé li ha respost que "el problema l'han creat els espanyols quan per aigualir Catalunya van crear autonomies fictícies". En la mateixa línia, el conseller d'Innovació Josep Huguet ha apuntat que el problema és que Espanya s'organitza "com un estat de 19 autonomies", segons un "model mal copiat del francès" i ideat per la UCD i el PSOE durant la transició amb la finalitat de "diluir" la identitat de Catalunya, País Basc, Galícia i Andalusia. Huguet també ha recordat que "la major part del dèficit públic és de l'Estat".

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha demanat Ordóñez que si "es vol dedicar a la política i aplicar la doctrina més ultraliberal que faci un partit o de ministre d'Economia del govern Zapatero".

El dirigent ecosocialista ha criticat que Fernández Ordóñez "doni lliçons i no digui res sobre com arriba el crèdit a les empreses". "Estaria molt bé que aquests dimarts hagués parlat que la banca espanyola és la que té les comissions bancàries més elevades d'Europa després de Malta i Itàlia", ha dit. En aquest sentit, ha lamentat que "no parla dels bancs, sinó de les comunitats autònomes i de la capacitat de gastar".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat