Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 7 d'octubre del 2010 | 16:45
Notícia · Economia

El Cercle d'Economia aposta per superar l'estat de les autonomies

Barcelona · L'entitat que aglutina els majors empresaris del país, el Cercle d'Economia, ha sorprès al afirmar, en un document, que "després de més de 30 anys de funcionament, l'Estat de les Autonomies comença a mostrar clares limitacions per encaixar les aspiracions d'algunes de les seves Comunitats Autònomes, com ara s'ha constatat en el cas de Catalunya".

Davant aquest escenari, des de l'entitat econòmica s'ha apostat per "optar per un nou Pacte Constitucional que afavoreixi, entre altres qüestions necessitades d'actualització, un millor encaix de Catalunya amb Espanya, i aporti estabilitat institucional a les properes dècades".

Fins ara, mai una entitat d'aquest tipus havia fet una aposta tant clara per remoure les relacions entre Catalunya i Espanya, fet força significatiu del malestar generat els darrers anys. Que el Cercle d'Economia, entitat poc àvida als grans canvis i a la "inestabilitat", faci una crida a refundar el pacte constitucional, mostra com el nivell de desafecció a Catalunya està creixent i que Espanya ja no és tant rendible per a les grans empreses catalanes com abans.

L'aposta del Cercle, però, continua sent la de "redefinir el marc comú que Catalunya i Espanya segueixen necessitant". Aquesta refundació, segons l'entitat, passaria pel compliment de tres punts. "En primer lloc -afirma el Cercle-, cal que els grans partits espanyols abordin aquesta transcendental qüestió amb una visió de llarg termini, allunyada d'instints electoralistes immediats i d'actuacions que pretenen". El segon requisit seria el considerar "la Constitució com un marc dinàmic al servei de la convivència dels ciutadans espanyols". I en darrer lloc, "la societat catalana, liderada des de la política, ha de configurar una posició comuna tan majoritària com sigui possible que, superant el desencís del fallit procés de l'Estatut, perfili la proposta d'un model concret de conformació de l'Estat. No es tractaria de tornar a assumir el risc d'una nova frustració amb la redacció d'un nou Estatut, sinó de mirar més enllà i dissenyar un marc relacional capaç de restablir progressivament la mútua confiança amb Espanya".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat