Indica publicitat
Dissabte, 4 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 14 de juny del 2010 | 16:01
Notícia · Economia

Una Catalunya independent despertaria més confiança en els mercats que l'estat espanyol, segons un Nobel d'Economia

Barcelona · ACN · El Premi Nobel d'Economia 2004, Finn Erling Kydland, ha assegurat aquest dilluns que no el "sorprendria" que si Catalunya fos independent "el govern català tindria més facilitat per demostrar la seva credibilitat que el govern espanyol en el seu conjunt", en referència a la confiança financera que un Estat és capaç de generar de cara als inversors en temps de crisi econòmica. En el marc d'una conferència en el Parlament de Catalunya, Kydland ha fet el paral·lelisme amb Escòcia i també ha afirmat que si la nació assolís la independència "podria crear el mateix clima de confiança que va permetre a Irlanda créixer espectacularment durant 20 anys".

Kydland, també professor d'economia de la Universitat de Califòrnia (Santa Barbara) i assessor econòmic del govern escocès d'Alex Salmond, ha pronunciat la conferència La coherència de la política governamental i el creixement de les nacions', acte en què ha assistit el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

L'economista ha criticat les polítiques governamentals "a curt termini" i ha reiterat la seva aposta per les mesures que preveuen un escenari futur. "Pel creixement de la productivitat i del capital és molt important mirar a llarg termini. Les institucions han d'evitar la malaltia de la inconsistència en el temps", ha argumentat.

Per Kydland, aquesta "malaltia de la inconsistència en el temps comporta hiperinflació, devaluació i una moratòria de les obligacions dels governs que finalment resulten en una manca de credibilitat" dels països de cara als inversors.

El Nobel d'Economia ha lamentat que "malauradament" moltes de les polítiques econòmiques dutes a terme per frenar la crisi no han "afectat la productivitat futura" i no han estat "mesures adients". "s una incoherència mirar només a un o dos anys vista", ha destacat.

Per exemplificar-ho ha fet menció al cas europeu i a la "preocupació" dels seus polítics per frenar l'augment de l'atur en els últims anys. Segons Kydland, les polítiques per generar ocupació dutes a terme per alguns estats, com el Plan E del govern espanyol, són mesures "poc eficients" que no tenen en compte el llarg termini.

"La millor manera d'afrontar un problema d'atur és assegurant-se que hi haurà incentius en l'economia a llarg termini, o altres fórmules més directes, com compensacions per aturats o facilitant el moviment de treballadors de sectors que ja no són productius cap a d'altres més prometedors", ha afirmat. Respecte a la solidesa de l'euro, Kydland s'ha mostrat partidari d'una major independència dels bancs centrals per evitar "pressions polítiques".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat