Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de d'octubre del 2010 | 14:47
Notícia · Economia

¿La clau d'una economia pròspera? La identitat nacional

Foto: Deia · La vida de Juan José Ibarretxe després d'Ajuria Enea no ha caigut en l'apatia ni tampoc en una deriva d'inactivitat producte d'aquell qui ha deixat de dedicar-se de manera

definitiva a allò que més li apassiona. L'exlehendakari basc, que ha revelat - segons informa el diari Gara- a diverses personalitats que no tornarà a presentar-se mai més a cap càrrec de responsabilitat política ni dins el PNB ni al Parlament basc, ha decidit dedicar-se per complet a la vida privada.

Aquesta activitat no deixa de ser, però, igual o més agitada que la dedicada al terreny polític: participació a multitudinàries conferències, classes a diferents universitats centre-americanes i la consecució del seu doctorat Principi ètic, principi democràtic i desenvolupament humà sostenible: fonaments per a un model democràtic, dirigit pel catedràtic Kiko Caballero i per Luis Mariano Negrón Portillo, degà de Dret de la Universidad Interamericana de Puerto Rico.

"I+D+i+k, k d'euskera"
El pare del Pla Ibarretxe, projecte que materialitzava la consecució del dret de decidir al País Basc com a base econòmica, social i identitària bàsica, no ha deixat de banda, però, l'actualitat. Per aquest motiu, l'exlehendakari ha ofert, aquesta passada setmana, una conferència a l'Eurocambra, a Brussel·les, en la qual ha determinat la resposta a perquè l'economia basca ha aconseguit uns resultats més enllà del que es consideren acceptables en un context de greu crisi econòmica i en un Estat com l'espanyol, profundament ancorat encara en la paràlisi econòmica que la resta de països europeus ja deixen enrere.

 "La recepta del futur passa per la fórmula I+D+i+k": una k d'euskera y de cultura". Juan José Ibarretxe ha explicat en la seva intervenció que es poden rebre moltes experiències en relació amb el Pla Nacional d'Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica, conegut com I+D+i, però que cal un factor més en aquesta fórmula, ja que qualsevol projecte polític, econòmic i social sà compta amb els valors identitaris i amb la cultura com un factor consubstancial, inseparable i propi.

Amb tot, els números, les xifres i els percentatges i estadístiques no deixen de donar la raó sobre la gran capacitat de supervivència econòmica d'Euskal Herria durant els darrers anys: la renta per càpita el 2007 assolia el 138% de la mitjana de la UE, (el que suposa 22 punts més que el 1998 i un percentatge superior a l'evolució del total de l'Estat a finals dels 90, situada en el 106,9%), i l'índex de desenvolupament humà de les Nacions Unides situava Euskadi en la tercera posició el 2007, justament darrera d'Islandia i Noruega.

"El cas basc ha demostrat que es pot mirar al mercat sense deixar de mirar les persones. No es veritat que el plantejament neoliberal sigui l'ordre "natural" de les coses i l'haguem d'acceptar. Les coses es poden canviar i fer d'una altra manera. Si nosaltres, el poble basc, hem desenvolupat un projecte raonablement sa i equilibrat és com a conseqüència d'haver profunditzat en la nostra identitat" ha sentenciat Ibarretxe.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat