Indica publicitat
Dimecres, 25 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de juliol del 2007 | 16:56
Notícia · Esport

El govern espanyol, ara a per les seleccions basques

Mentre per una banda s’omplen la boca en denunciar suposades polititzacions de l’esport, per una altra els representants de l’Estat espanyol insisteixen en la seva feina de despatx, dia rere dia, per impedir l’existència de seleccions esportives diferents a l’espanyola. Unes seleccions que, a diferència de l’estatal, s’atenen a criteris clarament nacionals i a la voluntat inequívoca manifestada per centenars de milers de persones de poder veure el seu país competint arreu. Ara li ha tocat el torn al País Basc.
El delegat del govern espanyol a Euskadi, Paulino Luesma, ha ordenat recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia d’aquell país (TSJPB) els estatuts de 19 federacions perquè inclouen la possibilitat d’exercir una representació davant d’organisme internacionals que col.lisiona amb la normativa de l’Estat.

Les reaccions a aquesta decisió no s’han fet esperar. I és que els recursos ordenats per Luesma qüestionen les resolucions adoptades per la Direcció General d’Esports del Govern basc, que va donar llum verda a les modificacins estatutàries plantejades per les 19 federacions. Per això, el Consell de Govern basc ha aprovat una declaració en què s’observa que la representació de l’esport federat en l’àmbit estatal i internacional està reglamentada en altres comunitats “i no passa res”, com és el cas d’Andalusia o l’Aragó.

Per la portaveu de l’executiu basc, Miren Azkarate, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero se situa “diametralment en contra de la Llei Basca de l’Esport i en contra del propi autogovern basc, evidenciant el vertader tarannà del govern espanyol". De fet, Azkarate acusa Zapatero d’haver decidit “jugar més fort i anar més enllà del que ho va fer el govern espanyol presidit pel senyor Aznar”.

Per la seva banda, la plataforma en favor de l’oficialitat de les seleccions esportives basques, ESAIT, ha criticat també la decisió del delegat espanyol i proposa la privatització de les federacions per evitar, d’una vegada per totes, que les seves activitats siguin competència exclusiva de l’Estat. D’aquesta manera, i segons l’assessor jurídic de l’entitat, Iñigo Santxo, “les federacions nacionals quedarien blindades davant els atacs de Madrid”.

En aquest sentit, és precisament el caràcter privat el que permet disputar competicions internacionals a algunes seleccions catalanes, com és el cas de la federació de futbol sala, que de moment disputa els seus partits fora del país lluint l’escut de la federació.

Santxo explica que ESAIT “persegueix criteris de possibilitat, no d’imposició com fa el senyor Luesma i el govern de Zapatero, que vol condemnar els esportistes bascos a competir amb els colors d’una bandera que no senten o, del contrari, a ser marginats”.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat