Indica publicitat
Dissabte, 28 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 17 de de desembre del 2008 | 17:17
Notícia · Esport

El rugbi català es queda sense entrar a la Federació Internacional tot i ser-ne membre fundador

Barcelona · En una inesperada decisió, la justícia francesa ha desestimat la demanda de la Federació Catalana de Rugbi (FCR) de recuperar la seva condició de membre de ple dret de la Federació Internacional (FIRA), tot i haver-ne estat membre fundador. La FCR hi pertanyia des del 1934 en tant que fundadora, però l'any 1941, a causa del decret franquista que deixava sense valor les federacions esportives que no fossin espanyoles, va quedar-ne fora. Fins aquest divendres no se sabrà en què s'ha basat el Tribunal de Gran Instància de París per emetre aquest veredicte, però, tal com afirma Xavier-Albert Canal, president de la FCR, "l'empara jurídica de la sentència és el franquisme, i això m'indigna".L'any 1934, va fer-se oficial que la Federació Catalana passava a ser un membre més de la FIRA, que comptava amb la presència de 9 països. També hi va ser la d'Espanya, i van conviure sense problemes a l'òrgan internacional fins que el 1941 el franquisme va deixar sense valor la catalana. A pesar d'aquest fet, però, des de la FCR es considera que l'entitat va seguir sent la mateixa, amb seu i organigrama, però " sense capacitat d'obrar". Una tesi diferent a la de la Federació Espanyola, que ha estat assessorant a la FIRA durant el cas i que sosté que la catalana actual no és la mateixa que la del 1934 perquè el 1941 va desaparèixer.


Així, tot i que la justícia francesa no narrarà els motius de la seva sentència fins divendres, Canal explica que el veredicte pot anar, o bé pel cantó de reconèixer la FCR com a membre fundador "però amb els drets perduts per tants anys d'assistència, i és evident perquè no hi anàvem", o bé que no és la mateixa entitat. A partir d'aquí, la Federació Catalana decidirà si presenta o no -quasi segur que sí- un recurs.


La sentència, però, no ha acceptat la petició de la FIRA i la Federació Espanyola que demanaven 35.000 euros per costes i danys morals (!). Sigui quina sigui la justificació del veredicte, però, es veu de nou com les diferents federacions esportives espanyoles busquen amb totes les seves forces que les catalanes no rebin el reconeixement internacional i, en el cas que l'aconsegueixin, es revoqui la decisió presionant als països que faci falta -com el cas de l'Hoquei. Sembla que els provoca urticària que federacions catalanes i espanyoles estiguin reconegudes al mateix nivell, quan fa més de setanta anys convivien sense friccions.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat