Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de desembre del 2011 | 18:45
Notícia · Illes Balears

Joves de Mallorca per la Llengua, a les portes d'IB3 Televisió per demanar que el català segueixi sent la llengua preferent

Joves de Mallorca per la Llengua avui, divendres, 23 de desembre, a les 11.30 hores, al Polígon de Son Bugadelles (Calvià), ha dut a terme un acte reivindicatiu en contra del camí que la televisió pública de les Illes Balears, IB3 Televisió, ha emprès després de les passades eleccions.

Redacció: Tribuna Mallorca · Una cinquantena de joves s'han reunit pacíficament duent una pancarta sota el lema "Llibertat d'elecció de llengua? I a IB3?", per posar en evidència que el català, llengua pròpia de Mallorca, no té la presència que hauria de tenir com a llengua del territori.

Els Joves han denunciat en reiterades ocasions la situació de la llengua catalana al sector públic audiovisual. Amb l'arribada de la TDT (Televisió Digital Terrestre), s'ha obert un nou marc en el qual, d'uns 40 canals que es reben de mitjana a les Illes Balears, només quatre són íntegrament en català.

Aquesta desigualtat s'ha accentuat amb la decisió, clarament política, que va prendre el Consell de Mallorca de tancar Ràdio i Televisió de Mallorca. Amb el gir polític de les darreres eleccions, l'únic canal d'àmbit balear que queda és IB3 que, des de fa poc, ha deixat de tenir la catalana com a llengua preferent de l'emissió.

Els Joves de Mallorca per la Llengua han demanat avui al matí "on és la llibertat, per als catalanoparlants, de triar la llengua?. Segons l'estatut d'Autonomia, els mitjans de comunicació públics de les Illes Balears han de ser en la llengua del territori. Per què IB3 no ho acompleix?"

"No tenim dret a que la nostra televisió, la que es fa aquí per als illencs, sigui en català? Quina llibertat tenim de triar, si no se'ns ofereixen continguts en català? Només tenim llibertat per triar en altres llengües i no en la pròpia? El missatge és clarament discriminatori i tracta els joves catalanoparlants com a ciutadans de segona, ja que són marginats per una qüestió lingüística per mor de la qual, no tenen ni tan sols l'opció de triar en quina llengua volen accedir als continguts", segons els seus portaveus, Carme Sánchez i Antoni Oliver.

L'entitat remarca que els treballadors d'IB3 han sortit a cobrir la notícia, demostrant així que l'ens públic no s'ha vist amb coratge com per ignorar les accions reivindicatives d'una entitat consolidada com Joves de Mallorca per la Llengua. Els portaveus de l'entitat han entregat una carta al director, en què li feien arribar totes les seves reivindicacions.

Joves de Mallorca per la Llengua, amb aquesta acció reivindicativa, ha denunciat la situació del català a la televisió pública, i espera que la llengua pròpia tingui un paper rellevant, vehiculant i que mostri la realitat cultural d'una Mallorca plural i moderna que estima les seves arrels i costums i que ho demostra en la llengua catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat