Indica publicitat
Dijous, 2 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 15 de març del 2012 | 18:07
Notícia · Illes Balears

Manifestació a Palma: "Sí als serveis públics. Prou de retallades a sanitat, educació, cultura i serveis socials"

Aquesta setmana s'ha convocat la societat de les illes a la manifestació "Sí als serveis públics.

Redacció: Tribuna Mallorca · Prou de retallades a sanitat, educació, cultura i serveis socials", prevista pel proper diumenge a les 12 hores a la plaça d'Espanya de Palma. La presentació de la convocatòria ha anat a càrrec de la portaveu del GOB, Margalida Ramis, qui ha recordat que "ara fa quatre mesos que, davant els atacs de les institucions públiques de les Illes Balears als drets socials de la ciutadania i els intents d'ofegament de la xarxa associativa que fa feina per garantir-los, ens unírem i creàrem el Consell de la Societat Civil de Mallorca (CSCM).

Aleshores, i sota el lema "Pels drets de la ciutadania, prou de retallades", el CSCM convocà, el passat 12 de novembre, una manifestació pels carrers de Palma, on milers de ciutadans feren sentir la seva veu en contra de les retallades de drets socials, mediambientals, culturals i democràtics. Aquella primera marxa només fou el punt de partida, la primera passa, d'un procés que tenia com a finalitat representar el gruix del moviment associatiu i donar una resposta als atacs de les institucions públiques contra els drets de la ciutadania".


"Ara, quatre mesos després d'aquella primera manifestació, i davant l'empitjorament de la situació i els anuncis del Govern Bauzà de noves i més dràstiques retallades dels drets de la ciutadania, ens tornam a manifestar per cridar ben fort: "Sí als serveis públics, prou de retallades a sanitat, educació, cultura i serveis socials".

Davant aquesta situació, el CSCM ha manifestat que l'anunci del vicepresident econòmic de les Illes Balears, Pep Ignasi Aguiló, de noves retallades de despeses públiques per un valor de més de 300 milions d'euros suposarà haver de fer retallades dràstiques a educació, sanitat i serveis socials i ocasionarà un deteriorament sever dels serveis públics. Totes aquestes retallades tenen una incidència especialment negativa en la qualitat dels serveis que rep la ciutadania i en les condicions laborals dels treballadors i de les treballadores públics. També ha denunciat que la pujada d'imposts anunciada pel Govern de les Illes Balears és injusta perquè recau sobre la majoria de les persones, en comptes d'aplicar una fiscalitat solidària basada en un règim progressiu que gravi sobretot les persones amb rendes més altes.

Per altra banda considera inacceptable la persecució del Govern Bauzà a la llengua i cultura catalana, pròpia de les Illes Balears, que representa un atac sense precedents en democràcia als drets lingüístics dels ciutadans, amb la intenció de crear una societat dual, dins la qual una part tindran els seus drets lingüístics garantits i una altra part, la catalanoparlant, quedarà totalment desemparada. També critica que la política turística i urbanística del Govern Bauzá ens aboca novament a un model depredador dels recursos naturals i paisatgístics de les nostres illes. A més, també denuncia la desaparició de RTVM i la manipulació informativa a IB3 ens duen a un retrocés del dret democràtic a la informació.


"A més", ha assenyalat Ramis, "en aquest context, el Govern de Rajoy ha aprovat l'anunciada reforma laboral i de negociació col•lectiva, que suposa una greu retallada dels drets laborals i és una reculada fins als anys 80. Aquesta reforma laboral, la número 16, està feta a la mesura de les propostes de les grans patronals, que veuen com els Govern espanyol es plega als seus interessos. Una reforma que crea inseguretat als treballadors i que només servirà per ajornar la sortida de la crisi i que aquesta sortida sigui més injusta. Això ha provocat la mobilització de milers de treballadors i la convocatòria d'una vaga general per al proper 29 de març, per la qual cosa feim una crida als treballadors i treballadores, així com a altres col•lectius socials: aturats, estudiants, autònoms, petits i mitjans empresaris, professionals lliberals, a que secundin la jornada de vaga".

Per tot això, el CSCM demana uns serveis públics pensats per satisfer les necessitats de les persones, i no les dels mercats i el benefici econòmic; regits pel criteri de l'interès social i no pel de rendibilitat econòmica; la recuperació d'aquells serveis públics que al llarg dels darrers anys s'han anant privatitzant o externalitzant; un finançament just que acabi amb l'espoli fiscal que pateixen les Illes Balears per part de l'Estat espanyol, la qual cosa repercuteix en la manca de finançament; avançar cap un model que afavoreixi l'economia local i la diversitat dels sectors productius; una societat on els valors de la vida en dignitat siguin els eixos fonamentals; avançar cap a la igualtat real entre dones i homes: no a les retallades en igualtat i a les mesures de conciliació; una sortida justa i equitativa de la crisi, la fi per part del Govern de la persecució i arraconament de la llengua catalana i el respecte dels drets lingüístics dels ciutadans, i un diàleg social real i efectiu en el que es prengui en consideració totes les parts implicades.

Les entitats que formen part del CSCM convoquen la ciutadania a manifestar-se el proper diumenge, 18 de març, a les 12.00 hores, a la plaça d'Espanya de Palma, sota el lema "Sí als serveis públics. Prou de retallades a sanitat, educació, cultura i serveis socials".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat