Indica publicitat
Dissabte, 24 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de desembre del 2011 | 19:10
Notícia · Illes Balears

Una Nit de la Cultura fortament reivindicativa

El passat, dissabte, 17 de desembre, l'Auditori de Sa Màniga, a Cala Millor, fou l'escenari d'una altra edició de la Nit de la Cultura 2011. La gala, organitzada per l'Obra Cultural Balear, va tornar a ser un mostrador de la tasca feta, al llarg de l'any, pels creadors culturals de les Illes Balears.

Redacció: Tribuna Mallorca · Com a totes les edicions, s'hi varen lliurar els XXV Premis 31 de Desembre, que reconeixen cada any aquelles persones i entitats que han fet feina a favor de la llengua, la cultura i el país. L'acte també va donar el sus als actes de celebració, que s'allargaran durant el 2012, del cinquanta aniversari de l'entitat.

L'espectacle fou presentat conjuntament per Elisabet Carnicé, de Televisió de Catalunya, i per Joan Carles Palos, i serà retransmès en diferit a través del Canal 33 i de TV3cat. La gala va començar amb un dels monòlegs, sempre enginyosos i divertits alhora que crítics amb la situació política i social, de Miquel Àngel Llonovoy. Acte seguit, va ser el torn dels catalans Glissando*. Amb tres discs editats, el grup, un dels pioners del nou pop en català, va fer les delícies del públic. Pop eteri i sofisticat, amb una veu sensible i personal, que va interpretar dues versions de temes clàssics del pop català: Batiscafo Katiuskas, d'Antònia Font, i de Camins, de Sopa de Cabra.

Glissando va donar pas al discurs de Jaume Mateu, marcadament reivindicatiu. El president de l'OCB va fer un balanç crític de l'any que acaba, amb referències positives a la multitudinària campanya "Mallorca m'agrada" (amb més de 200.000 participants als diferents pobles de Mallorca), a la feina feta per la xarxa territorial i a la tasca cultural feta per l'entitat a Can Alcover; i amb referències negatives al nou context polític, caracteritzat per "el menyspreu i la bel•ligerància vers la nostra llengua i cultura provinents de les principals institucions públiques de l'arxipèlag". "Des del maig d'enguany, s'han seguit els greuges tant a la llengua pròpia d'aquestes illes, que no és altra que la catalana, com al seu coneixement, ús i prestigi. Des d'aquests mateixos ens públics també s'ha intentat difamar l'Obra Cultural Balear i ofegar-la econòmicament", va remarcar Mateu, que va denunciar la progressiva castellanització d'IB3 i el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca.

Davant aquesta "barbàrie lingüisticocultural", Jaume Mateu va proposar un rearmament de valors i de conviccions, i va fer una crida a l'activisme a favor de l'esperança: "Cal prevenir com sigui la desafecció. En el nostre projecte de construcció nacional no hi sobra ningú; hi cap tothom; hi volem tothom. Front a la segregació que els nostres governants dicten i practiquen, nosaltres proposam i articulam la inclusió". El president va afirmar que l'OCB assumirà el paper de pal de paller de tots els que han cridat "Mallorca m'agrada!" i de tots els que volen una Mallorca arrelada, culta i resplendent, per aturar "tanta indignitat". Mateu va assenyalar que "no se'n sortiran els qui ens volen arraconats. Si ens comportam amb la dignitat que mereix la nostra història, mai de mai no se'n sortiran aquells que ens volen segregar".

El president va recordar que l'any que ve l'Obra Cultural Balear farà cinquanta anys, i va dedicar un moment a recordar gent que ja no hi és, com els presidents Miquel Forteza, Josep Maria Llompart i Bartomeu Fiol. "El millor homenatge que els podem dedicar, però, a ells i a molts altres que a l'entitat i als seus objectius hi dedicaren el millor d'ells, serà sumar actius a la nostra noble causa i no defallir mai". Mateu va afirmar que, per compensar l'escanyament econòmic de l'entitat dictat pel Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, ha posat en marxa una campanya de socis, amb el repte d'aconseguir-ne 1.000 socis a final d'any. El president va demanar a cada soci "que es proposi fer-ne un altre, i aquest un altre, i així teixir una xarxa atapeïda de compromissaris amb la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país". Per acabar va citar uns versos de Bartomeu Fiol: Era a la vivència que aspiràvem,/no a la supervivència. El discurs va rebre un fort aplaudiment, de prop de cinc minuts, per part dels assistents.

Després del discurs, va ser el torn de la primera tongada de lliurament dels XXV Premis 31 de Desembre. Es varen lliurar el Josep Maria Llompart (a l'oceanògraf Miquel Duran Ordinyana, que no el va poder recollir per motius de salut, però que va enviar un missatge que fou llegit per Ona Borràs), el Francesc de Borja Moll (al Gremi d'Editors de les Illes Balears, representat pel seu president, Miquel Ferrer, que va denunciar la incompetència i les retallades de les institucions) i l'Emili Darder (a la historiadora Catalina Moner Mora, que va reivindicar el paper de l'ensenyament, en la línia que va marcar el batle Darder).

Acte seguit va tenir lloc l'actuació del grup de dansa basc Kukai, que va presentar un tros de l'espectacle de carrer Karrikan, amb l'actuació de sis ballarins i d'un Dj. L'espectacle està basat en l'obra del poeta basc Joseba Sarrionandia. Kukai va donar pas a la segona tongada de lliurament dels Premis 31 de Desembre, amb el Bartomeu Oliver (a l'agrupació Aires Sollerics, recollit per Guillem Bernat) i el Miquel dels Sants Oliver (al programa d'IB3 Ràdio "El crepuscle encén estels", recollit per Pere Esterlrich). Tot seguit es va presentar un vídeo de resum dels lipdubs de la campanya "Mallorca m'agrada!", que han recorregut tots els pobles de Mallorca durant l'any 2011. Després fou el torn d'un dels grups més destacats de la temporada: Anna Roig i l'ombre de ton chien. Si bé a aquesta formació ha estat relacionada sovint amb la cançó francesa -tant per les seves influències com per la utilització del francès en algunes de les seves cançons-, ha esdevingut una proposta amb personalitat i estil propi. Els cinc músics del Penedès varen presentar temes del seu nou disc, una proposta amb caràcter singular.

El lliurament dels premis Bartomeu Rosselló-Pòrcel (a l'economista Jaume Garau), Gabriel Alomar (al Club Super 3) i el reconeixement del mèrit al voluntariat lingüístic (a la dinamitzadora lingüística de Capdepera, Maria Àngela Melis), varen donar pas a l'actuació d'Iguana Teatre. La companyia, amb 25 anys de trajectòria i 33 obres estrenades, és un autèntic referent del panorama teatral illenc, i va presentar un tros de l'obra "La rara anatomia dels centaures", basada en textos de l'escriptor manacorí Miquel Àngel Riera. Posteriorment, es va projectar el tràiler de l'audiovisual "L'obra d'un gegant", coproduït per l'OCB i dedicat a les parets de pedra en sec de la Serra de Tramuntana. El vídeo va donar pas a un dels moments més destacats de la Nit: l'actuació de Maria del Mar Bonet, acompanyada al piano per Dani Espasa i amb l'escriptor Biel Mesquida com a recitador. Maria del Mar Bonet va cantar poemes del seu darrer espectacle, dedicat als autors mallorquins.

La projecció del tràiler del documental "La veu del vent", produït per l'OCB i dedicat al baríton menorquí Joan Pons, va donar pas a un altre moment destacat: l'actuació de l'Escolania dels Blauets de Lluc, acompanyats al piano per Andreu Riera. Sota la direcció de Ricard Terrades, varen cantar temes del disc "20 cançons tradicionals", coproduït per l'Obra Cultural Balear i basat en temes populars mallorquins. Un d'ells va ser interpretat conjuntament amb Maria del Mar Bonet. Tots dos varen cloure la Nit de la Cultura 2011 amb el cant, amb el públic aixecat, de l'himne de Mallorca, La Balanguera.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat