Indica publicitat
Diumenge, 29 de novembre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de desembre del 2012 | 18:08
Notícia · Llengua

La presència del català a les aules s'estanca durant el 2011

L'ús del català a l'ensenymanet del país s'ha estancat segons un estudi estudi de la xarxa CRUSCAT de l'Institut d'Estudis de Catalunya (IEC), que informa que la llengua pròpia no evoluciona per la gestió a la contra del poder estatal.

Barcelona · La Xarxa CRUSCAT – IEC i l'Observatori de la llengua ha denunciat a través de l'Informe sobre la situació de la llengua catalana (2011) que l'ús del català a l'ensenymanet pateix grans desequilibris territorials i no evoluciona a l'alça degut a la gestió de l'Estat espanyol.

La Xarxa ha presentat aquesta setmana un document on s'hi indica que l'Estat espanyol ha dificultat, el 2011, el ple desplegament de la llengua als Països Catalans: "Hi ha hagut canvis substancials en la gestió del poder estatal i territorial que comporten el trencament d'una dinàmica política més favorable a la normalització de la llengua catalana. S'ha iniciat un període en què el PP impulsa models educatius pretesament equitatius i multilingües que judicialitzen el model de conjunció lingüística".

Sobre la desigualtat territorial quant a presència del català, l'estudi ha indicat que Balears, l'Aragó i el País Valencià "no són els millors dels escenaris per a la millora de la llengua" i ha denunciat que els governs dels territoris esmentats "no han fet res per pal·liar la trencadissa ocasionada en matèria lingüística per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut".

Finalment, el document ha assenyalat que l'ús del català s'ha consolidat durant aquest any passat, amb 10 milions de parlants, i ha puntualitzat que només 4 milions de persones el tenen com a llengua materna. El 70,7 % de la població dels territoris de llengua catalana declara que sap parlar català (9.856.000 persones), el 91,3 % l'entén i el 50,3 % afirma que el sap escriure. Tot i això, encara hi ha una cinquena part de la població de Catalunya, més d'una quarta part de les Illes Balears i quatre de cada deu persones del País Valencià que manifesten que no saben parlar català.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat