Indica publicitat
Dilluns, 13 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de novembre del 2009 | 15:39
Notícia · Política

El govern de Patxi López modifica els decrets educatius per acabar amb "l'adoctrinament nacionalista"

Reproduïm d'Izaronews · El govern López remetrà avui al Consell Escolar Basc els projectes de decrets curriculars per a l'educació infantil, bàsica i pel batxillerat que, a l'espera de la seva aprovació al consell de Govern, entraran en vigor el pròxim curs amb l'objectiu d'eliminar "l'adoctrinament nacionalista" i d'establir la "igualtat normativa" entre el basc i el castellà.

La consellera d'Educació, Universitats i Investigació, Isabel Celaá, ha presentat avui els projectes que remetrà al Consell Escolar Basc i a altres entitats, amb la finalitat que aquestes emetin la seva opinió. Segons va explicar Celaá, els decrets que aprovarà el Govern introdueixen canvis "importants" respecte dels decrets que va elaborar en la passada legislatura l'exconseller d'Educació, Tontxu Campos (EA).

Algun d'aquells texts que, segons l'opinió de la consellera, van ser "matussers" en el tractament de les llengües, van ser suspesos en part pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPV), que va anul·lar de forma cautelar els articles que establien el basc com a principal llengua en l'ensenyament. Els decrets de currículums regulen els objectius, continguts i criteris d'avaluació dels ensenyaments des dels nivells de l'Educació Infantil fins al Batxillerat.

Els documents presentats avui per Celaá seran debatuts pel Consell Escolar Basc i per altres entitats, com l'Institut Basc de la Dona (Emakunde). Aquest debat podria durar uns dos mesos, segons les estimacions de la consellera. Posteriorment, els documents es remetran de nou a l'Executiu amb l'objectiu que siguin aprovats al Consell de Govern de cara a la seva entrada en vigor el proper curs.

"Amplis acords"
Celaá ha explicat que els projectes de norma elaborats pel seu departament aporten "correccions importants" dels currículums actuals. L'objectiu consisteix a "millorar l'ensenyament a l'aula, alliberar-la de qualsevol indici d'adoctrinament i arribar a acords amplis" sobre aquesta qüestió.

De tota manera, la consellera ha explicat que els decrets preparats pel seu departament "no han ignorat el realitzat fins al moment", encara que sí que s'ha modificat "allò que pogués provocar confusió, que induís a l'error, que forcés en excés o que exclogui l'acord i inciti a la divisió." Les millores, segons ha indicat Celaá tenen "una clara vocació de permanència, perquè són alienes a la pugna partidària puntual, creen major seguretat jurídica i proporcionen més estabilitat a l'educació basca".

Les principals modificacions se centren en els continguts que feien de l'escola "un instrument d'adoctrinament nacionalista i no d'inclusió dins del pluralisme" i els que tractaven les llengües en l'àmbit de l'ensenyament des d'una perspectiva "reduccionista i sectària".

Llengua "principal"
En l'àmbit lingüístic, Celaá ha criticat el currículum elaborat pel Departament de Campos, i ha dit que "afirmar, com feia el currículum de Campos, que el basc serà la principal llengua vehicular en l'àmbit escolar, desallotjava del consens a tots aquells que tenen i senten el castellà com a llengua principal: un 80 per cent de la població basca".

Aquesta redacció en el currículum, segons l'opinió de la consellera, era "una ofensa innecessària" i no contribuïa a "fomentar l'afecte cap al basc i procurar pel seu ús". Per acabar amb aquesta situació, s'han eliminat "les redaccions que propiciaven un diferent nivell jeràrquic de les llengües", una cosa que suposava "un despropòsit que negava la nostra realitat lingüística, creava greuges i que només conduïa a restar en lloc de sumar".

El projecte de decret, segons Celaá, defensa "un bilingüisme equilibrat i assegura la igualtat de les dues llengües oficials d'Euskadi". No obstant això, també planteja "afavorir l'aparició de vincles personals i afectius per potenciar un major ús de l'euskara en tots els centres sense excepció, inclosos els centres estrangers".

Exempcions
També es modifiquen les condicions per a l'exempció de l'estudi del basc per a alumnes procedents d'altres comunitats o països, un apartat en el qual es diferencia, ara, entre l'ensenyament i l'avaluació. El nou tractament possibilita que l'alumne o alumna pugui ser eximit només de l'avaluació però no de l'ensenyament, o de l'avaluació i de l'ensenyament, en funció de les circumstàncies que es presentin en cada cas particular.

D'aquesta forma, els alumnes procedents de l'exterior que arribin a Euskadi en les últimes fases de l'educació no universitària podrien ser eximits de l'avaluació del basc per no perjudicar el seu expedient, però podrien no quedar exempts de l'aprenentatge d'aquesta llengua.

De tota manera, aquest capítol serà objecte de desenvolupament en una ordre que atendrà les circumstàncies específiques d'aquells alumnes que accedeixen a l'educació basca amb poc temps, o amb una escolarització prèvia molt avançada.

"Euskal Herria"
Un altre dels principals canvis afecta a l'ús del terme 'Euskal Herria', sobre el qual en els darrers anys han polemitzat les formacions nacionalistes, d'una banda, i el PSE i el PP, per l'altra. Tot i que el terme no serà eliminat dels currículums, es limitarà a àmbits culturals i lingüístics. D'aquesta forma, "Heuskal Herria" serà substituït pel terme "Euskadi" o "Comunitat Autònoma Basca" quan es refereixi a l'àmbit polític-administratiu de la comunitat autònoma.

El tractament del terrorisme i els Drets Humans també serà objecte de modificacions. L'objectiu consisteix en què el currículum "reculli clarament el rebuig a la violència -també a la violència terrorista-, i no eludeixi per tant, la situació que sofreix el nostre país, caracteritzant-lo sense embuts com un cas de violència il·legítima des de tots els punts de vista". D'aquesta forma, a tots els centres "hauran de treballar-se i assolir-se les mateixes metes en matèria de pau, convivència i dignitat humanes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat