Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de de novembre del 2010 | 17:26
Notícia · Política

L'autodeterminació i el conflicte polític basc, segons el primer lehendakari postdictadura

Barcelona · Carlos Garaikotxea va ser el primer president del País Basc que hi va haver després del franquisme. En un moment com l'actual, l'exlehendakari del PNB, formació que posteriorment va abandonar per fundar EA, afirma que "l'únic instrument d'autodefensa que tenim és el dret a l'autodeterminació". Garaikotxea ha considerat que Euskal Herria encara no ha acabat la seva transició, ja que després del franquisme, amb l'Estatut, es va donar resposta "a unes demandes d'autogovern que servien per anar edificant el país", però aquest avenç es va veure "disminuït en les seves potencialitats per un joc deslleial i unilateral per part de l'Estat".

Per tot plegat, l'exlehendakari considera que actualment l'Estatut està "més o menys esgotat", fet que fa necessari, al seu parer, emprendre un procés en què es contempli el dret a decidir de tots els bascos, més enllà de la comunitat autònoma basca. En aquest sentit, Garaikotxea constata que "Euskadi no és menys nació que Montenegro [...] i no som menys poble que Eslovènia". Aleshores, es pregunta "per què no podem tenir aquesta esperança i aquesta il·lusió?".

Per l'exdirigent, la clau, ara mateix, es troba en "resoldre el que ha estat el drama històric d'aquest poble, les divisions entre gent patriota, i conformar unes majories democràtiques", fet que permetria evidenciar que "el problema de fons aquí no és la violència, sinó si l'Estat espanyol i francès són capaços d'acceptar democràticament la decisió majoritària d'aquest poble". Garaikotxea creu que "és molt més preocupants per l'Estat espanyol" que la majoria abertzale "es testimoniï" que no pas ETA.

Sobre el PNB, l'exlehendakari explica que "tot i els episodis de desacord més o menys recents que pugui tenir, sobretot amb algun dels seus líders [...] el PNB té tot el meu respecte". Per la gran quantitat de gent que mou i que representa, Garaikotxea considera que el PNB "és una peça indispensable" per demostrar al món i als estats espanyol i francès que hi ha una clara demanda per l'autodeterminació.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat