Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 12 de de maig del 2010 | 16:45
Notícia · Política

El futur de Camps s'enfosqueix amb la reobertura del cas dels vestits

Redacció · ACN · Els somriures histriònics que ofereix Camps a cada aparició pública delaten la tensió que acumula des que el persegueixen els escàndols de corrupció. El seu futur polític s'ha enfosquit enormement aquest dimecres després que

el Tribunal Suprem hagi confirmat la reobertura del cas que relaciona el president de la Generalitat Valenciana amb els regals dels vestits per part de l'empresa Orange Market, epicentre del cas Gürtel al País Valencià. L'alt tribunal demana a l'instructor del cas del Tribunal Superior de Justícia de València (TSJV), José Flors, que segueixi investigant sobre si Camps va acceptar els regals de la trama. També es reobre la causa per a l'exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa; l'expresident del Consell, Víctor Campos i el cap de protocol de la Diputació de València, Rafael Bertoret.

Amb aquesta reobertura, el tribunal ha corregit la decisió del Tribunal Superior de Justícia de València d'arxivar la causa contra Camps i companyia. Per aquest motiu el Suprem retorna el cas a l'instructor, el magistrat José Flors, perquè segueixi investigant i per tant, les diligències retornen al punt inicial, abans d'ordenar l'arxiu de la causa.

El Tribunal Suprem considera que el TSJV "s'equivoca" en la interpretació del delicte de suborn impropi que seria l'aplicable en el cas dels quatre dirigents valencians. El suborn impropi, segons el Suprem, es produeix quan un funcionari públic accepta un regal però no cal que realitzi cap contraprestació a canvi. El TSJV va entendre que si Camps no va donar res a canvi, en aquest cas contractes a la trama 'Gürtel', no hi havia delicte. Els magistrats de l'alt tribunal també anul·len parcialment el sobreseïment lliure de la causa.

A Camps se l'investiga per un suposat delicte de suborn passiu per haver rebut presumptament vestits com a regal de l'empresa Orange Market a qui l'administració valenciana li adjudicava obres i que és l'empresa matriu de la trama corrupta 'Gürtel' que esquitxa diferents membres del Partit Popular.

El president de la Sala del Penal i ponent de la resolució, Juan Saavedra i els magistrats Perfecto Andrés, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta i Julián Sánchez Melgar s'han reunit durant quatre hores per deliberar a porta tancada.

Al TSJV es va acordar l'arxiu per considerar que no hi havia una relació de "causalitat" entre els regals i l'adjudicació d'obres a Orange Market, empresa d'Álvaro Pérez 'El bigotes'. D'aquesta manera els quatre encausats van guanyar el recurs d'apel·lació contra la decisió de l'instructor de la causa, José Flors, que considerava que hi havia indicis de suborn passiu per presumptament haver acceptat els regals. La decisió va comptar amb un vot particular contrari a l'arxiu.

En contra de la decisió del tribunal valencià va presentar recurs tant la fiscalia com els socialistes valencians. La fiscalia creu que arxivar el cas va ser prematur perquè encara s'investigaven les relacions entre els quatre polítics valencians i les empreses de la trama. També creu la fiscalia que el ministeri públic del tribunal valencià no va interpretar bé el suposat delicte de suborn passiu, perquè en aquest cas, el regal es fa a un funcionari públic sense que se li atorgui res com a prestació.

Els socialistes del País Valencià defensen que el delicte que van cometre els polítics populars no era el de suborn passiu sinó de suborn impropi. Segons els socialistes, el mateix tribunal va interpretar que era suborn passiu quan va assumir les competències en aquest cas i va obrir diligències prèvies. El suborn impropi es castiga amb una multa de tres a sis mesos.

A més a més, la defensa dels socialistes creu que amb l'arxiu es vulnera la prohibició d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics i també vulneren els drets a la tutela judicial efectiva i a un procediment judicial amb totes les garanties.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat