Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de febrer del 2010 | 14:33
Notícia · Política

El Parlament és "incapaç d'autogovernar-se" pel "pànic" dels partits a desbloquejar les llistes

Barcelona · El president de la comissió d'experts per a la Llei electoral de Catalunya, Josep Maria Colomer, ha negat que la causa del fracàs de la ponència per elaborar una llei electoral catalana hagi estat el debat proporcionalitat/territorialitat, sinó que l'autèntic motiu del no acord ha estat la reticència dels partits a desbloquejar les llistes.

En una carta al director publicada a La Vanguardia, el president de la comissió ha explicat que "des del primer moment [el 2007], quan la comissió d'experts va començar a treballar", "el principal obstacle ha estat la substitució de les llistes tancades i bloquejades per alguna forma de vot que permetés que els electors triessin no només un partit, sinó també alguns candidats individuals". Colomer ha afirmat que "els partits polítics estan tancats en ells mateixos i als que controlen l'organització els fa pànic que els ciutadans puguin intervenir en la selecció dels seus representants".

Colomer ha carregat contra els partits per haver perdut l'oportunitat que Catalunya millori la qualitat democràtica del seu sistema polític. Per ell, s'ha demostrat que el Parlament "és incapaç d'autogovernar-se, és a dir, de fer la llei que reguli la seva pròpia elecció". "Si no poden governar-se ells mateixos, perquè demanen més poder d'autogovern?", ha preguntat el president de la comssió.

Abstenció i desbloqueig

La poca voluntat per dotar a Catalunya d'un sistema electoral més directe i transparent desacredita una classe política que no dubta en lamentar, després de cada contesa electoral, l'alta abstenció existent. I això que la proposta dels experts no passava per les llistes obertes, sinó que simplement es desbloquejaven per tal que es poguessin marcar, de cada candidatura, els candidats que els votants consideressin preferents. Així, un cop establerts el nombre de diputats que tocarien a cada candidatura, s'elegirien els candidats que haguessin obtingut un nombre de vots preferents superior al 5% del total de vots assolits per la candidatura.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat