Indica publicitat
Dimecres, 19 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de juny del 2007 | 17:59
Notícia · Política

Pactes de Progrés a la majoria d'ajuntaments de Mallorca

El canvi polític es va materialitzar dissabte passat als ajuntaments de Mallorca. El canvi respecte a fa quatre anys ha estat espectacular: el PP ha perdut ajuntaments històrics, com Palma, Andratx, Campos, Valldemossa, Sencelles, Lloret, Sa Pobla o Ses Salines, que han passat a ser governats pel centreesquerra en diferents combinacions. Com a resultats dels pactes, el PP manté o aconsegueix per primera vegada 21 ajuntaments, dos d’ells (Alaró i Binissalem), en una situació precària que podria donar lloc a mocions de censura la llarg de la legislatura. El PP es consolida com a partit hegemònic als municipis de caràcter mitjà ( Calvià, Inca, Manacor, Marratxí, Llucmajor, Felanitx, Santa Margalida, Santanyí), pertanyents a l’àrea metropolitana de Palma o a les zones turístiques. El partit conservador penetra amb força al Raiguer, zona tradicionalment esquerrana i avança posicions al Pla. Manté també la majoria a poblacions petites com Estellencs, Bunyola, Deià, Fornalutx, Escorca, Selva, Mancor, Santa Eugènia, Llubí, Sineu i Maria de la Salut.

UM aconsegueix 13 batlies, en alguns casos compartides amb formacions d’esquerres. Només en el cas de Sant Joan es produeix un pacte UM-PP. Per contra, manté o aconsegueix Banyalbufar, Sóller, Sencelles, Costitx, Lloret, Porreres, Campos, Artà, Ariany, Muro, Alcúdia i Pollença.

El PSOE aconsegueix 9 batlies. A més de Palma, destaquen per la seva importància Andratx, Ses Salines, Capdepera i Servera. També governa a municipis petits com Puigpunyent, Consell, Lloseta i Algaida.

El PSM aconsegueix quatre batlies: Esporles, Petra, Campanet i Búger. Un altre fenomen de les eleccions el constitueixen els independents: formacions de caràcter progressista i nacionalista aconsegueixen el govern a Valldemossa, Santa Maria, Vilafranca, Sant Llorenç i Sa Pobla.

El canvi a Palma, després de 16 anys
Una sala plena de gom a gom i una gran il·lusió expressada per militants dels diferents partits d’esquerres varen dominar l’acte d’investidura de la primera batlessa socialista de la ciutat, Aina Calvo. No hi va haver sorpreses: els vots del PSOE, del Bloc i d’UM varen dur el canvi polític a Palma, després de 16 anys de governs del PP. L’acte va tenir elements d’un alt simbolisme, entre ells la presència de l’exbatle socialista de Palma, Ramon Aguiló, actualment distanciat del partit; devora ell, els previsibles futurs presidents del Govern Balear i del Consell de Mallorca, Francesc Antich i Francina Armengol; representants de les diverses plataformes crítiques amb el PP (Salvem la Real, Parc de les Vies, Façana Marítima, Salvem Ses Fontanelles; i la presència només de Rosa Estaràs i José María Rodríguez en representació del Govern (a Matas no se’l va veure).

L’acte va començar amb la presa de possessió dels regidors: Nanda Ramon, del Bloc, va prometre “sense renunciar al dret d’autodeterminació del meu poble” i Cristina Ferrer, del PSOE, “com a feminista i socialista”. La votació, nominal, no va provocar cap sorpresa. El discurs d’investidura de presa de possessió d’Aina Calvo va prometre canvis per a la ciutat. La nova batlessa va prometre diàleg amb l’oposició i amb els ciutadans i va reivindicar l’esperit de les primeres eleccions democràtiques i l’honestedat de la política. També va tenir paraules d’agraïment per a Catalina Cirer i per a Ramon Aguiló. Per acabar, la tradicional sortida al balcó per a saludar una Plaça de Cort plena de militants i simpatitzants dels partits d’esquerres. Per davant queden quatre anys per millorar la qualitat de vida i recuperar la identitat de la ciutat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat