Indica publicitat
Dijous, 2 d'abril del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de gener del 2009 | 16:46
Notícia · Política

Roser Clavell escalfa motors del Pla de l'Acció Exterior de Catalunya

Barcelona · La viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell, ha presidit aquesta matí la primera reunió del comitè assessor de futur Pla de l'Acció Exterior de Catalunya que definirà les línies estratègiques, els objectius i els mecanismes per millorar coordinació de les polítiques d'acció exterior del govern, en àmbits tan diversos com el comerç exterior, la cooperació universitària, la gestió de la immigració, la cooperació al desenvolupament, el turisme, el medi ambient, ì la promoció de la cultura, entre altres. Es tracta de posar Catalunya al món, més enllà d'Europa.

L'elaboració d'aquest pla d'acció respon a la nova definició de competències en matèria d'acció exterior que atorga el nou Estatut d'Autonomia, pel qual es crea el Comitè de Seguiment de l'Acció Exterior. El Pla farà una diagnosi de les grans tendències mundials, del paper de Catalunya en un món global, una anàlisi comparativa amb d'altres actors semblants, i una definició clara del marc jurídic i competencial actual. Finalment, definirà els grans àmbits de l'acció exterior: polític-institucional, promoció econòmica, promoció cultural i de llengua, acompanyament i impuls societat civil, construcció d'una societat i economia del coneixement i cooperació al desenvolupament; tot fitxant objectius, estratègies per assolir els objectius, actuacions per les diferents estratègies i quan sigui possible la parametrització d'indicadors.


Amb aquest Pla, que està previst que estigui enllestit a la tardor, Catalunya tindrà capacitat per a escollir aquells àmbits en els quals pot ser pionera, avançar-se a les tendències globals, planificar l'acció exterior, i potenciar la imatge de Catalunya a nivell internacional.


Aquesta línia d'actuacions polítiques de vicepresidència vol situar Catalunya com a entitat al món, més enllà d'Europa -àrea de la que s'ocupa presidència per proximitat i coherència amb el càrrec. Dibuixar Catalunya més enllà del mediterrani ha costat les critiques i persecucions mediàtiques de l'anomenada brunete', anem per bon camí, doncs.


El Pla està impulsat políticament per la Viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell i es fa en coordinació amb el Patronat Catalunya-Món. Per a la seva elaboració s'ha constituït un comitè d'experts acadèmics dirigit per Santiago Castellà, professor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la URV i format per sis professors i catedràtics catalans de diverses universitats i àmbits acadèmics.


A més, amb l'objectiu que el pla reculli les idees, propostes i punts de vista de la societat civil, també s'ha obert la discussió a representants de diversos sectors directament implicats en la internacionalització de Catalunya com l'econòmic, universitari i recerca, associatiu, cultural o esportiu. Així mateix, també formen part del comitè assessor, com a representants institucionals, els antics responsables d'afers exteriors de la Generalitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat