Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de de juny del 2007 | 19:05
Notícia · Seguretat

ERC vol que policia i Guàrdia Civil espanyoles també estiguin videovigilats

La Policía Nacional espanyola supera els Mossos d’Esquadra en denúncies per brutalitat policial, tot i controlar menys territori català. Ara bé, només seran les comissaries dels Mossos les que, d’aquí a un any, estaran dotades amb càmeres de videovigilància per garantir la integritat dels detinguts. Per pal·liar la situació i garantir la igualtat de tracte entre els detinguts per qualsevol cos, el grup parlamentari d’ERC al Congrés espanyol va presentar dijous una proposició no de llei perquè el Govern de Zapatero instal·li càmeres a totes les comissaries de la Policía Nacional i les casernes de la Guàrdia Civil espanyola.
La mesura adoptada pel Govern català s'ha d'estendre a tot l'Estat espanyol, on l'opacitat a l'interior de les comissaries policials és absoluta. Posant de relleu aquest punt, ERC vol contribuir a posar fi al linxament mediàtic que està patint el cos dels Mossos d'Esquadra en les darreres setmanes. El diputat republicà Agustí Cerdà ressalta les dades aportades pel propi ministre d'Interior espanyol, qui va exposar que, entre el 2000 i el 2004, un total de 49 agents de la policia estatal van ser condemnats per lesions, maltractaments i homicidis en l'exercici de les seves funcions, mentre que 833 agents de la Guàrdia Civil havien estat denunciats en aquest període per aquests motius, dels quals 35 van ser condemnats. En la resta de casos denunciats, la justícia espanyola va absoldre els acusats o va arxivar les causes perquè va considerar que no hi havia delicte. ERC, però, està decidit a "contribuir a la transparència de les actuacions policials en matèria de drets humans". A la proposició no de llei, els republicans insten el Govern de Zapatero a "adoptar les mesures que condueixin a l'enregistrament complet mitjançant vídeo dels detinguts, tant en els interrogatoris policials com quan es trobi en qualsevol altra dependència en guarda policial". La iniciativa parlamentària destaca la necessitat de preservar el dret a la intimitat, així com el lliurament de l'enregistrament al jutge d'instrucció corresponent, de manera que el fet de no haver gravat l'interrogatori "impedeixi efectes probatoris a qualsevol altra declaració que s'atribueixi al detingut".

Esquerra recorda que el 17 de maig, el ple del Congrés va acordar desenvolupar "una política integral que tendeixi realment i efectiva a prevenir qualsevol possible acció de tracte cruel, inhumà o degradant als centres de detenció i custòdia". D'ençà d'aquest acord, però, s'ha fet ben poca cosa, per no dir res.

L'Estat espanyol, és segons els informes anuals que fan diverses organitzacions mundials pro-drets humans i contra la tortura, un dels països de la UE on es continuen cometent abusos policials a les comissaries. El mes de febrer de 2004, el relator especial de l'ONU sobre la tortura, Theo van Boven, va fer públic un informe en què feia una sèrie de recomanacions al govern espanyol destinades a eradicar la pràctica de maltractaments a les comissaries. Entre les recomanacions, el representant de les Nacions Unides també exposava la conveniència d'installar càmeres de seguretat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat