Indica publicitat
Divendres, 27 de de maig del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 1 de d'octubre del 2010 | 16:20
Notícia · Seguretat

I això qui ho paga?

Reproduïm del CEEC · Els violents incidents que es van viure ahir al centre de Barcelona van causar grans destroces en el mobiliari urbà, a més d'un cotxe de la Guàrdia Urbana cremat, però més enllà d'objectes que caldrà reposar (pagar de nou), qui pagarà pels 49 Mossos d'Esquadra, l'infermer i els ciutadans ferits, i per la por i la inseguretat que la ciutadania de Barcelona ha de viure periòdicament?

Ahir al vespre, quan encara no s'havien acabat els aldarulls, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va convocar una roda de premsa per a condemnar els fets i afirmar que la ciutat es personarà en els judicis contra els acusats de les destrosses. Aquest matí, el Conseller d'Interior Joan Saura, flanquejat pel Secretari General d'Interior, Joan Delort, i pel màxim comandament dels Mossos d'Esquadra, el Comissari Josep Millan, s'ha sumat a la condemna dels actes i també ha afirmat que els culpables no quedaran impunes. Però Saura també ha reconegut que en els darrers anys el moviment antisistema, en el que es pot englobar el moviment "okupa" i part de l'antiglobalitzador, entre altres, s'ha radicalitzat. Ho ha dit amb la boca petita i per a exculpar-se a si mateix a la formació política que encapçala, ja que en el passat han fet declaracions de simpatia amb aquests moviments.

De tant en tant al conseller li manca la memòria, o la informació. Disturbis provocats des de la dècada dels vuitanta pel moviment "okupa" n'hi ha hagut a Barcelona gairebé cada any. Els antiglobalització també han provocat aldarulls importants a la capital de Catalunya, tant greus que es va arribar a suspendre una cimera de la Unió Europea perquè "no es podia garantir la seguretat", per no parlar del diferents grupúscles que, de tant en tant, i utilitzant qualsevol excusa, el futbol, la MAT, etc, es dediquen a destrossar mobiliari urbà i a atacar a la policia. El que va passar ahir no és, doncs, cap novetat, tant sols una passa més en una lliscada cap a la indefensió dels ciutadans davant determinats col·lectius. Perquè, siguem clars, els Mossos d'Esquadra sabien perfectament que des de feia temps s'estaven preparant els aldarulls d'ahir, sabien qui els organitzava i fins i tot d'es d'on, i per descomptat, a molts dels que hi participarien.

L'ocupació la setmana passada de l'antic edifici de Banesto a Plaça Catalunya va ser l'anunci públic de la batalla d'ahir, però cap responsable polític se'n va voler donar compte. Sabem que la Divisió d'Informació dels Mossos d'Esquadra coneixia el que s'estava preparant, sabem la Brigada Mòbil tenia tots els seus efectius disponibles preparats, i sabem que les ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius) també. Què va fallar? El Conseller en dona la culpa al jutge, i aquest als Mossos, per tant, com sempre, tot recau sobre el professional que fa la feina que li està permesa per llei, però res més. Diuen els responsables polítics, alcalde i conseller, que "s'actuarà amb contundència i no quedaran impunes" (els responsables), i posen com a exemple els tres condemnats pels aldarulls després de la darrera victòria del Barça. Ens preguntem, la paraula "previsió" els diu alguna cosa a aquests "responsables"? Quants milions d'euros en mobiliari urbà, quants policies i ciutadans agredits, i quin clam popular ha fet falta per a que hagin decidit que, aquest cop si, que ara pagaran? I perquè fins ara no havia estat així? Quants drames fan falta per a que els polítics actuïn?

A Barcelona mateix, fins que l'actuació de carteristes i bandes organitzades de lladres no va ser coneguda i denunciada a nivell internacional, no es va fer res, de fet, es negava el fenòmen. Els policies estan farts de detenir les mateixes persones i veure com surten lliures a les poques hores. Quan en la roda de premsa d'aquest matí s'ha dit "les imputacions als arrestats es faran amb molta precisió per aconseguir la reprovació judicial", s'estava insinuant que fins ara no era així? s que els policies treballen amb més o menys "precisió" segons indiquin els seus comandaments polítics? Si fos així estaríem en una situació pròpia de república bananera! S'informa que dels 43 detinguts, un 40% tenia antecedents policials -estaria bé saber de quina mena, si eren per furt, agressió...- i que un 35% són de nacionalitat estrangera, i després es nega l'efecte crida de la manca de condemnes a Barcelona, com es nega que fins ara hagués passat res...

Avui es parla molt de per què es va actuar ahir contra l'edifici ocupat a Plaça Catalunya, doncs és ben clar: perquè el jutge no havia permès fer-ho abans, i perquè des d'allà es dirigien els atacs, inclosa la crema del cotxe de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Dèiem en el títol d'aquest escrit, manllevant una famosa sentència de Josep Pla, "i això qui ho paga?", i no ens referíem a la trencadissa i crema d'objectes, que tothom sap que sortirà de la butxaca dels ciutadans, sinó qui pagarà pels ferits? Qui pagarà per la penosa imatge de Barcelona? Qui pagarà pel dany moral fet a la gent que viu (i treballa, fes o no vaga ahir) a la capital de Catalunya? Qui pagarà pel mal fet al nostre país? Si volem autogovern, i si volem ser els amos del nostre destí, hem de ser capaços de garantir la nostra seguretat, i si algú no ho vol, o no se'n veu capaç, que marxi i ens deixi en pau.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat