Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 2 de de setembre del 2009 | 16:01
Notícia · Seguretat

"Me varen agredir per xerrar en català"

Reproduïm de Tribuna Mallorca · Per la seva importància, reproduïm de manera íntegra l'article publicat a Tribuna Mallorca.
"El passat 7 d'agost, el palmesà Iván Cortés i Diez -a la dreta de la fotografia- anà a l'aeroport de Sant Joan per viatjar a Londres. En passar el control de passatgers de l'aeroport dos guàrdies civils uniformats de blau li demanaren la documentació, a ell i a la seva acompanyant. Aquests l'entregaren i respongueren amb normalitat
i en català a les preguntes dels agents: número d'identificació i adreça. Els agents digueren amb agressivitat: "Háblame en español", així que els dos passatgers al tercer pic s'hi adreçaren en castellà. Iván, nascut a Mallorca i de família castellanoparlant, no entengué una pregunta i demanà "¿Cómo dice?".

Com a conseqüència el varen agafar i el dugueren a una petita habitació, on rebé tres cops -al cap, a la boca i a l'estómac-. A més a més els guàrdies li digueren que el denunciarien pel seu comportament. Iván acudí al metge en arribar a Londres per rebre un informe mèdic sobre els cops i, en arribar a Palma, va posar una denuncia al jutjat d'instrucció nº4 de Palma.

El coordinador de l'Obra Balear Cultural (OCB), Tomeu Martí, ha assenyalat avui en roda de premsa que es tracta d'uns "fets gravíssims, que són comprovables", ja que a l'aeroport hi ha moltes càmeres. Martí ha agregat que són "uns fets injustificables, res justifica l'agressió a un ciutadà en un estat democràtic", però també ha recordat el coordinador de l'OCB que "no és el primer cas de vulneració dels drets dels catalanoparlants per part de la guàrdia civil". Martí ha considerat que "s'han desobeït les ordres del Ministeri de l'Interior" i que "el que ha ocorregut a Iván és responsabilitat directa del delegat del Govern, Ramon Socias".

Avui, ha dit Martí, tendrà lloc una reunió de la Junta Directiva de l'OCB. Demà es farà pública una declaració amb les següents passes que prendrà l'entitat. L'incident ara es tramita per l'Oficina de Drets Lingúístics. Aquí podeu llegir el comunicat de l'OCB, així com les declaracions d'Iván: http://www.ocb.cat/index.php?noticia=720".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat