Indica publicitat
Dilluns, 30 de març del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 d'octubre del 2009 | 14:26
Notícia · Seguretat

L'estat espanyol torna a acovardir-se davant un atac pirata a Somàlia

Reproduïm del CEEC · El passat divendres, dia 2 d'octubre, un grup de pirates va assaltar el vaixell basc Alakrana. En rebre's la trucada d'auxili, un buc de l'Armada espanyola, així com l'avió espia Orion P-2, van iniciar desplaçament cap a la posició del tonyinaire segrestat i van confirmar la presència a bord d'homes armats. A més, membres del CNI es van desplaçar a Kenya per a iniciar possibles negociacions amb els segrestadors.

Tot i aquestes mesures, l'executiu espanyol va culpar el tonyinaire d'haver sortit de la "zona de seguretat" i va advertir que no pot protegir totes les naus de bandera espanyola que treballen a la zona. Però els armadors bascos han replicat, amb tota la raó, que si les naus franceses porten una dotació de quatre infants de marina, perquè no pot la marina espanyola prendre la mateixa mesura.De fet, estan reproduint-se tots els debats a que va portar el segrest del Playa de Bakio fa uns mesos. Ja llavors es va veure com França rescatava vaixells i empresonava o eliminava els segrestadors, tot negant-se a pagar rescats, i a més, dotava amb quatre infants de marina als vaixells de la seva nacionalitat que treballaven a la zona. L'estat espanyol, per la seva banda, va pagar el rescat i va enviar un parell de fragates a la zona, a més de l'avió espia esmentat. També va demanar una major implicació de la Unió Europea en la missió a la zona.

Passats els mesos, cap vaixell francès ha estat atacat, mentre que tonyinaires de bandera espanyola han patit assalts, i en aquest darrer cas, un segrest. I el que és pitjor, l'executiu espanyol no sembla disposat a fer res més per a protegir els seus conciutadans que treballen davant les costes de Somàlia. Tant és així que un informe del govern espanyol acusa els pescadors bascos d'estar acabant amb els recursos naturals de Somàlia! Fins i tot, el general Jaime Domínguez Buj, comandant del Mando de Operaciones des Estado Mayor de la Defensa, ha declarat que "cada uno es libre y responsable de sus actos". Una forma d'acusar els pescadors de ser responsables del que els ha passat. Però la ineptitud dels militars espanyols, i de l'executiu, arriba a extrems surrealistes, com preguntar-se qui donaria l'ordre de disparar contra els pirates en cas d'atac, ja que consideren que un sergent no està capacitat per a fer-ho i que caldria instal·lar un Estat Major a la zona per a poder-ho decidir. Doncs ben poca confiança demostren en els seus soldats i sots-oficials si consideren que no tenen prou criteri com per saber quan poden fer ús de les armes. Aquesta actitud és pròpia d'un exèrcit tercermundista en que tot es confia a l'oficialitat i on es desprecia absolutament la tropa. Per contra, exèrcits com el del Regne Unit i el dels Estats Units basen la seva capacitat en el combat, precisament a sots oficials. Tant és així que té més poder de decisió un Sergent Major de Regiment, que molts oficials, i que en cossos d'elit, com els Marines nord-americans, el segon màxim comandament del cos és un sergent.

La situació ha arribat a un punt que els armadors bascos han contractat una companyia britànica formada amb ex-membres d'unitats d'elit com el SAS, SBS, o els Gurkhes, per a que protegeixi els seus vaixells. La factura serà de 24.000 euros al mes per vaixell, uns diners que pagaran uns bascos perquè el govern de l'estat al que pertanyen, es nega a protegir-los. I aquí trobem una altra de les singularitats del cas, ja que mentre el Partit Nacionalista Basc demana la presència d'infants de marina espanyols, seguint l'exemple francès, el govern espanyol desconfia de les capacitats dels seus propis soldats per a fer aquesta feina. Un despropòsit absolut que va encara més enllà quan la ministra de Defensa afirma que s'està treballant per a que els bucs de bandera espanyola puguin portar seguretat privada a bord, quelcom prohibit fins avui, però limita de tal manera l'armament d'aquests, tant sols una escopeta, que provoca la desconfiança de les mateixes companyies de seguretat, ja que no veuen com es pot, amb aquest armament, repel·lir un atac fet amb armament de guerra com són els fusells d'assalt o els llençagrenades. Però Chacón sembla estar convençuda que els pirates no són gaire perillosos, ja que ha declarat que si els vaixells de pesca utilitzen mesures "d'autoprotecció" com "posar tanques als vaixells, utilitzar canons d'aigua i fer servir sirenes d'alt voltatge", evitaran l'abordatge...

No és d'estranyar, doncs, que els tonyinaires bascos estiguin posant sota bandera de les Illes Seychelles els seus vaixells per tal de poder embarcar-hi els ex-militar britànics, perquè si han de fer cas a la ministra ja poden anar preparant els diners i, potser, uns quants taüts.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat