Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de de desembre del 2007 | 18:47
Notícia · Seguretat

Policia de Catalunya 2008: clarobscurs

La policia de Catalunya (mossos i policies locals) està arribant a un dels moments més decisius del seu procés històric. El 2008, amb el desplegament a les comarques tarragonines, s’acaba un procés ple d’encerts, però també de dificultats i acomplexaments vers l’estat que han portat, però, que la ciutadania de Catalunya comenci a entendre que aquesta és la seva policia nacional i integral. Lluny en la història queden les creuades del president Tarradelles i sobretot les del governador etern de Barcelona, Ferran Cardenal, que no sols no creia en aquesta policia, sinó que lluitava perquè fos simplement una policia folklòrica. I per aconseguir-ho va fer tot el possible per impedir el seu desenvolupament i el seu desplegament competencial.
La policia de Catalunya s’ha implantat a pesar d’una classe política que majoritàriament no hi creia, i d’uns aparells de l’estat que van fer el possible perquè Catalunya no tingués un model de policia com el basc.

I aquí PSOE i PP hi varen coincidir. I per dur que sigui cal reconèixer que els avenços més importants del passat no s’aconseguiren amb el PSOE, que va mantenir el seu model jacobí, sinó que s’aconseguiren amb períodes de debilitat parlamentaria del PP.

Els nostres policies no han defallit davant de les incongruències i dubtes estratègics i avui la policia de Catalunya ja està en un procés avançat de maduració, que l’ha portat a ser, dia a dia, la policia de Catalunya amb majúscules.

Els 13.035 mossos d’esquadra i els 10.687 policies locals són ja una base professional important d’una força prevista de 30.000 efectius el 2015.

El 2008 és doncs un altre any de macropromocions, de construcció intensiva de comissaries, de millorament del desplegament, però el més important és que després d’haver enfortit el muscle ara cal dotar-se de cervell. I no podem prescindir d’una intel·ligència pròpia.

Cal, doncs, al 2008 enllestir el desplegament, i prioritàriament enllestir el nostre “quàntic” de Sabadell, reforçant les nostres unitats especials amb centenars de nous agents d’alta qualificació acadèmica i professional, reforçats, si cal, per funcionaris tècnics no policies.

També acabat el desplegament cal potenciar encara més l’Escola de Policia de Catalunya, que no cal que perdi la seva identitat amb l’Institut de Seguretat. Una Escola de Policia amb una altra disciplina i motivació és necessària, perquè caldrà implantar el reciclatge continuat de les velles i noves promocions, crear nous comandaments i, si s’escau, especialitzacions.

Les relacions entre els comandaments polítics i els professionals de la policia necessiten, i cal ser valents i reconèixer-ho, d’una reforma del sistema de representació sindical, per evitar una policia “laboralista”, on la professionalització sindical acaba sent un “càncer” que crea professionals de la reivindicació desvinculats del dia a dia de la policia.

La policia de Catalunya necessita també de la seva despolitització exterior, la interior mai no hi ha estat. La policia de Catalunya ni fou la policia de CiU, ni la del PSC, ni ara la d’IC. És la policia de les nostres institucions nacionals. Cal que l’actual direcció política eviti servir-se’n per les seves finalitats polítiques.

En acabar el 2008, en una junta de seguretat presidida positivament pel president de la Generalitat i el conseller de l’Interior, juntament amb el ministre de l’Interior de l’Estat, s’ han aconseguit acords positius, però que no cal magnificar, doncs hi ha molts punts obscurs en quant a la seguretat privada, les competències de la Generalitat i l’Estat en un món, aquest de la seguretat privada, en el qual hi ha molts interessos inconfessables.

I a més, no ha quedat clar què hi faran els milers de guàrdies civils i policies nacionals que resten a Catalunya, més enllà de les seves funcions supracomunitàries, i si seran capaços de mantenir les competències del nou Estatut d’Autonomia.

Hi ha un compàs d’espera per les eleccions generals del mes de març, i el govern de la Generalitat haurà de plantejar-se moltes duplicitats i incògnites en el futur de la policia de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat