Indica publicitat
Dissabte, 31 d'octubre del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de setembre del 2012 | 17:45
Notícia · Seguretat

Defensa: President, prudència i responsabilitat

El Centre d'Estudis Estretègics de Catalunya (CEEC) ha fet arribar a Tribuna.cat aquest comunicat amb prec de publicació. "El Molt Honorable President de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí unes declaracions preocupants al programa Abc Punto Radio de Luís del Olmo.

Barcelona · Mas ha comparat el futur de Catalunya amb el de Costa Rica en qüestions de defensa. Des del CEEC volem recordar que una futura Catalunya independent no estarà situada a l'Amèrica Central, sota el paraigües nord-americà, sinó que serà corresponsable de la defensa i seguretat europees, i potser també estarà en el marc de l'OTAN.

Des del CEEC creiem que caldria estudiar i debatre rigorosament el futur del model policial i de defensa a desenvolupar en el període de la transició nacional i també posteriorment, quan es basteixin les estructures d'Estat. 
¿Com podrem explicar a Europa que hi volem ser però que ens defensin uns altres?
Formar part d'Europa implicarà que Catalunya tindrà una moneda comuna, un sistema financer cada vegada més unificat i també un sistema de seguretat i de defensa unificats. Això obligarà els ciutadans de Catalunya i el seu nou Estat a participar-hi: a corresponsabilitzar-se. Perquè, benvolgut President, ¿com podrem explicar a Europa que hi volem ser però que ens defensin uns altres? ¿Com podrem explicar a Europa que nosaltres no assumim cap cost ni cap risc en defensa?

Catalunya porta més de tres-cents anys sens bastir estructures d'Estat, i les de defensa i seguretat ─que són les més estratègiques─ requereixen ser tractades amb molta rigorositat i seriositat.

No dubteu, President, en disposar dels homes i les dones del Centre d'Estudis Estretègics de Catalunya (CEEC) i, naturalment, d'altres estudiosos i especialistes del país per a què us aconsellin i no es tornin a produir més relliscades com les d'aquest matí".

CEEC

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat