Indica publicitat
Dilluns, 29 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de de juliol del 2007 | 17:05
Notícia · Societat civil

Reclamen que la Generalitat faci efectives les seves competències per obligar a etiquetar en català

Les entitats en defensa de la llengua i cultura catalanes Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, ADEC i Consum Català han presentat una sol·licitud administrativa per inactivitat de l’administració pública contra el Govern de la Generalitat de Catalunya perquè compleixi la llei en allò que afecta l’etiquetatge dels productes que es distribueixen a Catalunya. Bernat Gasull, de la Plataforma per la Llengua, exposa que la Generalitat està deixant d’exercir les plenes competències que li atorga l’Estatut del Consumidor de 1993 per obligar a què tots els productes que es distribueixen al país, des de la Coca-Cola als Chupa-Chups, continguin els ingredients i les instruccions escrites en català.
Aquestes plenes competències, exposa Gasull, venen avalades per la sentència 147/1996 del Tribunal Constitucional espanyol, que permet a les comunitats autònomes que obliguin a què els productes estiguin etiquetats també en la llengua pròpia de la comunitat, a més a més d'estar-ho en espanyol, obligatori a tot l'Estat. Les entitats recalquen que la Comunitat Autònoma de Madrid va elaborar una llei, el 1998, que imposava l'obligatorietat d'etiquetar com a mínim en castellà les dades obligatòries del producte (ingredients, data de caducitat...).Segons el raonament d'Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, ADEC i Consum Català, la Generalitat està deixant de fer ús d'unes competències que permetrien que tots els ciutadans de Catalunya poguessin trobar, immediatament, tots els productes de consum etiquetats en la seva llengua.

Les entitats, concretament, denuncien l'incompliment per part de la Generalitat del mandat que s'estableix a la Llei 3/1993 de 5 de març de l'Estatut del Consumidor. D'acord amb aquesta normativa, el consumidor té dret a rebre les informacions essencials dels productes en català: "Els consumidors tenen dret a rebre en català les informacions pertinents per al consum i l'ús dels béns, els productes i els serveis, i especialment les dades obligatòries relacionades directament amb la salvaguarda de llur salut i seguretat".

En l'escrit, les quatre associacions fonamenten jurídicament la denúncia en l'existència d'una situació de vulneració de la legalitat pel fet que l'administració ha omès les tasques que li venen conferides per una norma de rang legal, com és l'Estatut del Consumidor, i pels principis rectors de l'activitat administrativa, segons els quals cal que la Generalitat adopti un paper actiu en defensa de la llengua i cultura catalanes en l'àmbit socioeconòmic, amb l'objectiu de corregir la situació de desigualtat en què es troba la llengua catalana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat