Indica publicitat
Dissabte, 11 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 30 de setembre del 2009 | 13:28
Opinió · Economia

Els valors cívics, una eina contra la crisi

Barcelona · Dilluns passat Josep A. Duran i Lleida va pronunciar una conferència d'allò més interessant al Cercle Financer de La Caixa, de la qual, vivament, en recomano la lectura. Més enllà de tot el que ja n'ha reproduït la premsa, sobta -i celebro" que la conferència dediqués una part significativa a parlar de valors. No pas de valors borsaris ni res de semblant, sinó de valors

com "seriositat", "esforç", "estalvi" i altres qualitats imprescindibles per al progrés del país.

L'absència de valors és una de les causes que expliquen la crisi. Van faltar valors en les males pràctiques bancàries de l'altre costat de l'Atlàntic -ara que això sembla ser l'excusa oficial de la crisi-, però aquí també ens havíem instal·lat en un nivell de consum molt pel damunt de les nostres possibilitats i havíem negligit la cultura de l'esforç que reclama l'economia productiva. Per això, hi haurà un dia que la crisi passarà a la resta del món, però aquí continuarà, patent o larvada, mentre no canviem la nostra manera de pensar i no recuperem la cultura de l'esforç i de l'estalvi que, per exemple, va fer gran Catalunya en els segles XIX i XX.

Podríem enumerar moltes mesures imprescindibles a curt termini per lluitar contra la recessió. Duran ho va fer. Amb més de quatre milions de persones a l'atur, el consum sota mínims, i amb un dèficit estratosfèric, la situació exigeix mesures immediates, però també exigeix recuperar valors. Necessitem que els qui avui dia governen tinguin capacitat de lideratge i es dediquin a pensar més en les persones d'ara i de demà que no pas en les pròximes eleccions.

Necessitem capacitat d'acord i de diàleg (ara que van mal dades, algú sap què se n'ha fet del "talante"?) i, el que és més important, necessitem definir objectius i estratègies. No s'entén, per exemple, que el govern de l'Estat recorri a la demagògia per intentar vendre una pujada d'impostos que acabaran pagant les rendes baixes i mitjanes. Tampoc no s'entén que augmentin els impostos sobre els estalvis, perquè això acaba desmotivant encara més qualsevol voluntat d'esforç. Ens hem acostumat a pensar que les diferents administracions ens ho han de resoldre tot.

L'antiga cultura de l'esforç i el desfasat desig de crear riquesa i llocs de treball han estat substituïts per la cultura del subsidi. Tot això només s'explica per aquesta pèrdua de valors, per aquesta relaxació, per aquesta deixadesa que elimina la nostra llibertat i fins i tot la nostra responsabilitat. Si l'Estat ho ha d'arreglar tot, per què esforçar-nos? També a començament de setmana ha entrat al Congrés el projecte de pressupostos de l'Estat.

Ja tindrem ocasió d'anar-ne parlant. Però tot plegat comença amb mal peu, envoltat de demagògia i de mesures que no van pel bon camí i que no resoldran res. Tal vegada si el Govern cregués en l'esforç, en l'estalvi, en les persones i en les empreses, les coses anirien d'altra manera.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat