Indica publicitat
Dijous, 21 d'octubre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de desembre del 2011 | 16:56
Opinió · Llengua
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

Resistencialisme lingüístic

El passat mes de novembre, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va sentenciar en favor dels pares que van demanar poder escolaritzar el seu fill en castellà durant l'Ensenyament Infantil i el primer cicle de primària. També va dictaminar que el castellà ha de ser llengua vehicular de l'ensenyament.

Aquesta sentència confirma la ruptura definitiva del consens sobre la llengua que es va assolir, de manera comuna i consensuada, a les Illes quan es va restablir la democràcia.

El contingut d'aquesta sentència és de sobres conegut perquè és el mateix, si fa no fa, que el de la sentència que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ara fa un any en un cas similar. Però aquest cop el Tribunal treballa d'acord i amb la mateixa direcció que el Partit Popular de les Illes Balears que, des que va entrar al Govern, ha fet palesa la seva voluntat de substituir el català pel castellà en tots els àmbits públics d'ús de la llengua.

La setmana passada, els treballadors de Televisió de Mallorca van sortir en pantalla per acomiadar-se del telespectadors després d'emetre el darrer informatiu. Per tancar les seves emissions TV Mallorca va emetre dos concerts el de les Il·lusions de Biel Majoral, amb la banda de Ses Salines, i el Siau qui sou de Guillem d'Efak, amb la banda de Manacor. Ambdós concerts van ser l'adéu de la televisió en català de les Illes.

Els tribunals espanyols estan dinamitant els grans consensos socials sobre la llengua que es van aconseguir a tots els territoris de parla catalana"

El nou president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, va reiterar en el seu discurs de presa de possessió del càrrec, amb la presència del president del País Valencià, Alberto Fabra, la seva voluntat d'apropament i col·laboració amb les entitats secessionistes Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, ambdues conegudes per estar en contra del valencià normatiu. També va dir que resulta indispensable per a l'AVL mantenir la col·laboració amb altres institucions acadèmiques de fora de la Comunitat Valenciana, i va posar com a exemple les activitats desenvolupades amb la Universitat de Barcelona, l'Institut Ramon Llull, la Xarxa Universitària Lluís Vives, la Universitat de les Illes Balears i la Biblioteca de Catalunya, però no va dir si pensava o no col·laborar amb l´Institut d'Estudis Catalans.

Els tribunals espanyols, esperonats pel PP i amb la connivència del PSOE, estan dinamitant els grans consensos socials sobre la llengua que es van aconseguir, a tots els territoris de parla catalana de l'Estat espanyol, a l'inici de la democràcia, i han obligat una part cada cop més important del territori a exercir el  resistencialisme cultural i lingüístic.

Si no hi posem remei, a Catalunya ens podem trobar com a les Illes Balears o com al País Valencià"

Primer va ser al País Valencia on es van haver d'organitzar per resistir a la destrucció sistemàtica i organitzada de la llengua, que ha pogut sobreviure gràcies a l'esforç i la bona feina de la Federació d'Escoles en Valencià i d'altres entitats similars. Ara, és a les Illes Balears on la llengua ha iniciat un període d'involució que ens retorna a l'època franquista. Algunes veus expertes ja han manifestat que es veuran obligats a practicar el resistencialisme cultural si no canvia la política lingüística del PP.

Mentrestant a Catalunya estem vivint una gran mentida, fem veure que la sentència contra l'Estatut no existeix i que el català continua sent llengua preferent, però el PP ben aviat ens farà adonar que la sentència existeix i que el català ja no és llengua preferent i, si no hi posem remei, ens podem trobar com a les Illes Balears o com al País Valencià.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat