Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de d'agost del 2010 | 14:45
Opinió · Política

Crisi del municipalisme i dèficit institucional

Barcelona · Es podria pensar que tot això del model d'autogovern és un debat d'idees, en el mal ús d'aquest concepte. Però les notícies no paren de tirar llenya al foc que crema de fa quatre anys, i que s'ha convertit en la pira funerària de l'Estatut.
Fa temps que trontolla un dels pilars d'aquell federalisme mai realitzat que se'ns ha estat prometent durant tants anys sense que n'haguem vist cap fruit: el municipalisme. Aquest municipalisme que feia del govern més pròxim el local, el que de veritat gestiona la cohesió social, està definitivament tocat de mort, si no és que realment reacciona i provoca la crisi institucional que ha de venir.

De tots els dèficits institucionals que patim, i de tots els mals governs que ens amenacen, aquest és el més dolorós per als ciutadans, i val a dir que també per a les petites i mitjanes empreses del país. El crac econòmic dels ajuntaments podria semblar que només és culpa de la bombolla financera i de les males pràctiques de govern que l'han volgut aprofitar mentre ha durat per cobrir dèficits estructurals en serveis i equipaments municipals. Podríem pensar-ho, perquè els mateixos ajuntament, a través de l'AMC i de la FMC no han fet mai prou per denunciar la manca de finançament estructural que pateixen els ajuntaments. En quina tribuna pública s'ha debatut sobre això.

El debat, però, ha de tractar qüestions de molt de fons, que van des del model de govern (quants municipis calen, quina mida han de tenir, amb quines competències, quina relació amb la Generalitat), com ja apuntava l'Informe Roca; fins al model de governança, atès que la transparència econòmica encara no ha estat implantada entre els gestors de Madrid.

Però per si la situació no fos prou galdosa, l'Estat s'encarrega d'escanyar-los una mica més, reclamant milions a compte dels impostos que no ha ingressat  segons els seus càlculs (a compte de què, ens hauríem de preguntar) creant una situació que pot deixar buits de poder en alguns municipis. En aquest context, ja veurem qui s'atreveix a presentar-se a les eleccions municipals de l'any que ve.

Potser la crisi econòmica provocarà la necessària crisi institucional que ha de sacsejar el nostre model de gestió municipal. Potser les mocions per declarar-se exclosos moralment de la Constitució espanyola, lluny de ser un simple "debat d'idees", s'estan carregant de raons ben pràctiques.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat