Indica publicitat
Diumenge, 5 d'abril del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de gener del 2010 | 14:09
Opinió · Política

Eleccions o perdre un any

Barcelona · Des d'una òptica estrictament lògica, raonable i nacional, el plantejament d'esgotar la present legislatura equival, ni més ni menys, a perdre un any. Al marge dels resultats que es puguin produir i dels nous equilibris polítics que els comicis al Parlament de Catalunya puguin generar, cal entendre que celebrar les eleccions la propera tardor pràcticament invalida tot l'any 2010 que acabem de començar.

Aquest any ja ha estat batejat com a any electoral per tots els partits polítics que són al Parlament i pels que encara no hi són. El fet de designar candidats i presentar els programes d'actuació futura afecta directament el seu espai de maniobra política actual i el redueix. El necessari consens i la necessària concentració política que requereixen els grans reptes de país a llarg termini són incompatibles amb agendes que s'esgoten en pocs mesos i que -potser de forma legítima- s'adeqüen al ritme que imposen les màquines electorals de cada partit. Així, en cas de mantenir la data de la tardor, viurem un primer semestre preelectoral, un estiu de precampanya, i una tardor i hivern de campanya, eleccions i posada en marxa d'un nou govern. Inici efectiu de l'acció política amb aquest calendari: gener de 2011.

L'alternativa és ben clara: només que s'avancin les eleccions al juny, mantenim un primer semestre de precampanya, campanya i establiment del nou Govern durant el període estival. Això ens permet començar el nou curs amb un Govern ja instal·lat i preparat per encarar la nova legislatura amb polítiques fresques per minvar els efectes de la crisi; amb un nou projecte polític, del color que sigui, i sense hipoteques electorals. Sabem que la convocatòria d'eleccions depèn només de la decisió del president de la Generalitat i precisament per això cal apel·lar al seu sentit de la responsabilitat.

No és moment de perdre ni temps ni recursos, i un any esdevé un tresor que no podem malmetre. Demanem al president Montilla eficàcia, eficiència, responsabilitat i, si m'ho permeten, la decència política que l'impedeixi malbaratar un temps preciós i necessari per al conjunt de la societat catalana. Cal convocar eleccions i cal que els partits siguin honestos, transparents i sincers a l'hora d'utilitzar el vot dels futurs electors. El país sencer tem la incertesa d'un temps difícils i reclama lideratges forts, valents i compromesos. No els fallem abans d'hora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat