Indica publicitat
Dissabte, 30 de maig del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de juny del 2011 | 18:27
Opinió · Política
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari

L'ofensiva lingüística del Partit Popular

L'ofensiva lingüística del PP està en marxa, el seu programa electoral marca com a prioritat per a aquesta legislatura el pluralisme lingüístic. Dit així és una idea excel·lent defensada per la UE, pel Departament d'Ensenyament i per la Federació d'Escoles en Valencià.

La darrera de les entitats, fins i tot, ha fet un document anomenat L'Escola valenciana un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià. La realitat és que amb l'excusa del plurilingüisme s'intenta rebaixar al mínim l'ensenyament en valencià o en català, segons el nom que se li vulgui donar. Fins ara el PP valencià era el més bel·ligerant contra l'ensenyament en valencià però, ara, també els seus companys de les Illes i de Catalunya s'han sumant a l'ofesiva.

José Ramón Bauzá tan bon punt va prendre possessió del càrrec ja va eliminar la Direcció General de Política Lingüística del govern Balear, tot i que aquest fet es contradiu amb el que marca la Llei de Normalització Lingüística, una norma que obliga les administracions públiques a destinar pressuposts suficients, sempre de manera progressiva,  fins a aconseguir l'ús normal del català.

El Govern Balear ja ha deixat clar que la normalització de la llengua catalana és un tema secundari del qual es pot prescindir en època de crisi: la seva prioritat és rebaixar el pressupost encara que sigui a costa de la llengua pròpia. L'Obra Cultural Balear (OCB) lamenta aquesta decisió perquè a  Mallorca és molt urgent posar en pràctica mesures per fomentar l'ús del català, a causa de la seva composició sociodemogràfica que fa que aquest ús estigui minoritzat i amenaçat.

A Catalunya, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho ha presentat una instància a la seu del Departament d'Ensenyament per reclamar a la consellera que el seu fill pugui rebre un ensenyament bilingüe. Sánchez-Camacho s'ha sumat a la iniciativa promoguda per Convivència Cívica Catalana, que ha lliurat a la conselleria 500 sol·licituds amb aquest mateix propòsit.

La presidenta del PP té el cinisme de dir que vol que el model lingüístic que s'aplica a les escoles catalanes sigui reflex del que passa al carrer, però no vol que en cap més àmbit es reflecteixi el que passa al carrer perquè no l'hem vist mai preocupada per la falta de cinema en català.

Ha arribat l'hora, doncs, que tots els territoris fem pinya per defensar l'ensenyament en català, cal que aturem l'ofensiva del PP que sempre ha fet demagògia lingüística per guanyar vots, encara que sigui posant en perill la cohesió social i la convivència. Per això, és molt important articular propostes i organitzar activitats comunes a tot el territori, com ara la creació de Somescola.cat, promoguda per diverses entitats que treballen per la llengua i creada amb l'objectiu de donar suport a l'ensenyament en català. Els Amics de la Bressola han organitzat, també en aquest sentit, un sopar aquest proper dijous 30 de juny en favor d'Escola Valenciana.

La llengua és patrimoni de tots i només des de l'acció conjunta, des de tot el territori, aconseguirem aturar aquesta ofensiva.  Diuen els estrategues que la millor defensa és un bon atac.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carme Forcadell
Carme Forcadell
Catedràtica d'ensenyament secundari
Opinió ·
Sense renúncies
Opinió ·
El futur comença el 25
Opinió ·
Se'ls veu el llautó
Opinió · Societat civil
Treball en equip
Opinió ·
Sense estat no tenim res
Opinió · Societat civil
Comença la Marxa cap a la independència
Opinió · Política
Mai no serà l'hora de Catalunya
Indica publicitat