Indica publicitat
Dimecres, 1 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de gener del 2015 | 16:22
Opinió · Política
Enric de Vilalta
Coordinador de l’Àmbit de política lingüística d’ICV i membre del Nucli coordinador de l’Àmbit de Fet Nacional d’ICV

No hi renunciem

Jo no era partidari d'endarrerir les eleccions. Estava convençut que calia fer-les abans de les municipals i no quedar subsumits en el cicle electoral espanyol.

Tampoc no m'agrada la data, tot i que la fórmula s'acosta a la meva (llistes diverses amb --qui en vulgui-- punt comú). Allò que vull són eleccions per fer la independència –ja que l'Estat espanyol no ens permet fer el referèndum– i (si pot ser) amb una hegemonia de les esquerres que permeti fer-la des de l'esquerra i governar el mentrestant des de les esquerres.

L'acord del 14 de gener és una reedició de l'acord de govern, però no un full de ruta cap a la independència. Sembla més un pacte de no agressió, que permet guanyar temps i incorporar les eleccions municipals al "procés". Però, ¿què ha canviat perquè ara sigui millor ajornar les eleccions? Cal(ia) més temps per a alguna cosa? Cal(ia) més massa crítica a favor? No s'havien fet les estructures d'Estat necessàries i/o incloses en la versió anterior del pacte? I, si fos això, per què no s'ha fet?

Es diu que a cada nova foto a Palau hi surt menys gent. Que aquesta n'és una de disminuïda. Però és que es tracta d'acord d'estabilitat parlamentària refet. És (mentre no es demostri el contrari) un acord per fer estructures d'Estat, aprovar el pressupost… Clar, que també deu ser per guanyar: CDC, ERC i, segurament, també la CUP (perquè aposten per portar el país a la independència) tenen molta feina a fer, al Parlament i fora.
ICV no pot renunciar a la independència de Catalunya"
El "full de ruta" de què parla l'acord CiU-ERC s'ha de negociar també amb CUP i ICV-EUiA. I és el que hauria de permetre a ICV mantenir-se en el bloc sobiranista: concretar els passos a seguir en el procés d'elaboració de la Constitució per tal que, en cas de victòria de l'independentisme, comenci la legislatura constituent.

Però què passa amb ICV? Junt amb EUiA ha estat sempre en l'òrbita del Dret a decidir i, oficialment, s'hi ha quedat. Insisteix una i altra vegada a confondre el bloc del dret a decidir amb el de la independència, però quan els independentistes actuen com a tals se'n desmarquen amb l'acusació que empetiteixen el bloc del Dret a decidir. És cert que hi ha majoria ampla per exercir-lo, però ara cal veure si n'hi ha per a la independència (perquè alguna cosa s'ha de decidir; perquè sobre alguna cosa s'ha de decidir). El lema cambonià de la direcció ecosocialista podria ser Independència? Dependència? Pol d'esquerres!

Creu de debò la direcció d'ICV que l'Estat espanyol tolerarà mai un referèndum? Creu de debò la direcció d'ICV que l'esquerda que, segons ella, suposa Podemos permetrà una nova constitució a Espanya que garanteixi la nostra sobirania nacional? Amb qui pretén aliar-se o pactar per l'alliberament nacional? Per què juga a confondre negociació de la independència amb negociació de la consulta?
Creu de debò la direcció d'ICV que l'Estat espanyol tolerarà mai un referèndum?
Amb tots els "peròs", ara tenim una data. Amb tots els "peròs", ara pot ser que tinguem (si els acordants mantenen el pacte i actuen amb responsabilitat) una fórmula. Amb tots els "peròs", hi ha(urà) un esborrany de full de ruta (o similar). Aprofitem-ho, doncs, per continuar.

Assumim, per tant, que el procés es pot allargar, i que ritmes i lideratges no són faves comptades. I no donem res per fet o superat, que fins i tot podria ser que haguéssim de recuperar el referèndum… O no, però no oblidem la potència que ens ha donat la reivindicació d'exercir la democràcia.

Al costat d'això, i en la línia de l'acord, expliquem-nos més i millor a Europa, al món, construïm les estructures d'Estat que necessitem, comencem a redactar la Constitució amb tothom que hi vulgui participar, de baix a dalt i aprofitem-ho per eixamplar la base social favorable a la independència a partir de les necessitats de la gent.

Tot plegat, però, no tindrà sentit si oblidem per a què volem la independència o si pensem que primer la independència i després ja en parlarem. Hem de continuar la lluita contra les retallades, cert, però cal que actuem per recuperar tot allò que ens han retallat en els últims quatre anys. Hem de continuar la lluita contra la corrupció, cert, però també fer tot el possible perquè no hi hagi impunitat.
ICV no pot subordinar l'agenda nacional a l'espanyola"
I tornant a ICV, el mantra oficial diu que és punt de trobada d'independentistes i federalistes, però no diu per a fer què, per anar on, fins quan… Tal com jo ho veig, l'horitzó comú d'independentistes i federalistes és l'Estat propi (per a mi, la República Catalana).

Un cop assolit l'Estat propi (objectiu compartit, d'acord amb la postura oficial de "sí" com a resposta a la primera pregunta de la consulta del 9-N), cal suposar que els federalistes voldran arribar a un acord amb el Regne d'Espanya per federar-s'hi o confederar-s'hi, mentre que els independentistes voldrem arribar a un acord amb el Regne d'Espanya per garantir una separació civilitzada i ordenada, que inclogui la permanència a la Unió Europea dels dos Estats, etc.

És per això que ICV no pot desvincular-se del procés, de l'elaboració del full de ruta (tibant cap a l'esquerra), de la creació d'estructures d'Estat, de l'elaboració d'un projecte de Constitució… al costat de continuar fent front a les polítiques antisocials de les dretes. És per això que ICV no pot subordinar l'agenda nacional a l'espanyola.

És per això que, com Syriza no renuncia a la independència grega, com Podemos no renuncia a la independència espanyola, ICV no pot renunciar a la independència de Catalunya.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Enric de Vilalta
Enric de Vilalta
Coordinador de l’Àmbit de política lingüística d’ICV i membre del Nucli coordinador de l’Àmbit de Fet Nacional d’ICV
Opinió ·
Horitzons
Opinió · Política
Independentista federal
Indica publicitat