Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de d'octubre del 2015 | 10:40
Opinió · Política
Isidre Palmada
Professor

Una legislatura curta

"Per obtenir la independència has d'armar un sidral" deia Baños i matisava "un sidral democràtic i pacífic". Trencar amb Espanya ocasionarà molta confusió i desordre de tot tipus, polític, institucional, jurídic, etc. Un sidral monumental.

De proporcions internacionals. Baños ho va concretar subratllant el què, el com, el quan... i posava el qui al darrere.

El qui, tanmateix, és secundari? Mas és la cara del capitalisme, de la cancellera Merkel? Mas és la representació de la vella política, corrupta i mesquina? Mas és les retallades i les privatitzacions? Doncs bé, concedim–ho. Tot i que l'argument grinyola. Mas podria haver fet d'Ibarretxe. Això és, davant el cingle, deixar–ho estar i consolidar el seu espai polític. Mas podia pujar al tren de "Catalunya sí que es Pot" i aconsellar–se per Duran, Iceta i Navarro.

El nou estat, tanmateix, no esdevindrà un socialisme soviètic o llatinoamericà. Serà un estat europeu. Considerar, com fa Junts pel Sí, que el qui (en Mas) no és una pedra a la sabata, sinó el líder que ha portat la independència a l'èxit, és considerar el QUÈ que Baños proposava"

Segurament, aquest Mas–Ibarretxe haguera trobat amb una forta contestació popular. Mas, però, podria desballestar aquest afront, en uns pocs mesos. Tenia legislatura per endavant. Les organitzacions socials no es podrien organitzar i el procés s'hauria allargassat i sinuat. La independència hauria tornat a Ítaca i el camí serpentejaria en giragonses i ondulacions.

Això li proposava Madrid i encara no s'ho acaba de creure. Madrid l'ha tractat de foll, d'insensat. Tota la classe política, econòmica, institucional, social, tots els partits, sindicats, patronals, organitzacions financeres... tothom li recomanava el que Duran i altres instal·lats en el teixit català li deien a cau d'orella. Les eleccions espanyoles podien ser una bona excusa per a començar a aturar el procés. Després Déu dirà. El PSOE oferia una via dialogada.

I tanmateix, Mas ha facilitat el moment actual. Ha estat al costat, s'ha enretirat i ha afavorit. No solament ha seguit el clam popular. També l'ha impulsat. Les organitzacions socials s'han omplert de militants de CiU. Els alcaldes de l'organització han possibilitat moltes plataformes. S'hi han implicat. Mas ha seguit els seus militants i els seus l'han seguit a ell. Endemés s'ha enretirat davant les organitzacions. Les hi  ha fet costat i avui aquestes han entrat a les institucions i han assolit la màxima representació.

Això no ha estat en va. Malgrat que, per fer això, Mas n'ha sortit escaldat. CiU s'ha trencat, Convergència en refundació i en persecució judicial. Ell i la seva gent són els qui sofreixen. Qui estan més perjudicats. Tot i la unglada de l'estat, tot i la desconsideració dels qui els valoren amb altres paràmetres, Mas i Convergència lluiten. Empenyen. Perseveren.

Mas és la dreta, segur. El nou estat, tanmateix, no esdevindrà un socialisme soviètic o llatinoamericà. Serà un estat europeu. Considerar, com fa Junts pel Sí, que el qui (en Mas) no és una pedra a la sabata, sinó el líder que ha portat la independència a l'èxit, és considerar el QUÈ que Baños proposava. Mas es continua trencant la cara per la independència. Sense ell, el camí s'estroncarà.

Isidre Palmada

Banyoles, 28/9/15

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat