Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'agost del 2009 | 10:57
Opinió · Seguretat

Va ser Juan del Olmo i no Garzón qui va tancar 'Egunkaria'

Barcelona · En la informació que vaig fer arribar a Tribuna Catalana sobre la decisió de l'Audiència Nacional espanyola de no arxivar el sumari "polític" pel cas "Egunkaria", en contra de l'opinió del fiscal que en demana l'arxivament, vaig cometre un error que val la pena esmenar. Hi deia que el jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional espanyola que fa sis anys va decidir obrir el procés i tancar aquest diari en llengua basca va ser Baltasar Garzón. No és cert. Va ser el jutge Juan del Olmo. Diuen que Garzón no s'hi va atrevir, perquè -tot i haver estat el primer jutge a fer tancar un mitjà d'expressió després de la mort de Franco, el diari "Gara"- va considerar que el disbarat jurídic era massa gros en el cas d'"Egunkaria".

Els cinc processats que queden en el sumari "polític" -Martxelo Otamendi, que n'era director i que ara dirigeix "Berria"; Juan Mari Torrealdai, que era president del Consell d'Administració d'Egunkaria SA; Xabier Oleaga, que n'era redactor en cap;  Txema Auzmendi, jesuïta, director de la ràdio de l'església a Donosti i fundador del moviment per la pau Elkarri, que era secretari del Consell d'Administració de l'empresa, i Iñaki Uria, que n'era conseller delegat-, juntament amb el primer director del diari, Pello Zubiria, ara exculpat en aquest sumari, van convocar una roda de premsa a la seu de l'empresa a Andoain el 31 de juliol. Tampoc no hi era l'altre exculpat, Xabier Alegria, que està complint presó pels mateixos delictes pels quals se l'acusava en aquest sumari i que ja van ser jutjats en el macrojudici 18/98.

Els acusats hi van dir que "s'estan confirmant les pitjors previsions", tot i que alguns indicis els feien esperar l'arxivament del sumari "polític". "Ens han tornat a demostrar qui conserva el comandament i que l'esperit del 2003 segueix si més no tan vigent com llavors, i que ningú no n'ha desertat. Que la força de l'acusació no resideix en els arguments, sinó en el poder", va dir Torrealdai llegint el manifest conjunt. "Sí, som culpables -hi diuen els acusats-, i ho diem amb orgull, culpables d'impulsar l'euskara, la cultura basca, els mitjans de comunicació en euskara- però no som culpables de pertànyer a ETA". I van recordar als assistents que segueix obert l'anomenat sumari "econòmic", en què es demanen, en aquest cas amb el suport del fiscal, les penes de presó més greus: un total de 184 anys i 235 milions d'euros per als vuit acusats.


Prohibit manifestar-se per la llibertat d'expressió

Tot i la prohibició de la conselleria d'Interior del govern basc, dissabte passat es van reunir grups de joves a Donosti -centenars, segons "Gara"-, convocats per protestar per l'operació policial contra el portal d'internet Gaztesarea, vinculat als moviments juvenils. Tres nois van ser detinguts per la seva participació en aquest portal, als quals s'acusa de fer-lo servir per finançar ETA i l'organització juvenil il·legalitzada de l'esquerra abertzale Segi, fent públics números premiats en rifes d'aquesta organització.

Quan van comparèixer davant el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu, aquest els va deixar en llibertat, però amb l'obligació de passar cada quinze dies pel jutjats, pendents de judici. La guàrdia civil va registrar la seu de Gaztesarea, al parc cultural Martín Ugalde, a Andoain, on també tenia la seva seu "Egunkaria" i ara la té el diari "Berria", juntament amb d'altres empreses i col·lectius que treballen en favor de l'euskara.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat