Indica publicitat
Dilluns, 29 de de novembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de febrer del 2010 | 15:50
Opinió · Seguretat

Afganistan i els funerals militars

Barcelona · Abans d'exposar una opinió que pot ser polèmica, vull manifestar el meu respecte per al soldat John Felipe Romero i la seva missió de combat. I és per això que em pregunto: té sentit que la ministra Chacón agafi un avió i vagi a recollir el cadàver d'un soldat acompanyada d'un important estat major?

I és lògic que els titulars de premsa l'endemà del funeral parlin sobre si no hi ha anat el president de l'Estat, José Luís Rodríguez Zapatero, o el president del Parlament de Catalunya? o sobre que el Príncep Felipe condecori el fèretre? no creieu que tot plegat mereix una reflexió?

I si la ministra estudiés què fan els EE.UU, Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Itàlia, o altres països que tenen moltes més baixes? Evidentment, un soldat que ha donat la seva vida mereix honors militars, però s'ha de fer amb normalitat, sense instrumentalitzacions protocolàries ni politiques.

L'exèrcit espanyol no és a Afganistan en una operació humanitària, doncs no és una ONG, és un exèrcit professional, i aquests, desgraciadament, tenen baixes, i aquestes s'han de rebre amb normalitat, com es fa als altres països de l'OTAN.

Les despeses del viatge de la ministra de defensa i els funerals sobredimensionats s'haurien d'invertir en millors equipaments per a les Fuerzas Armadas Españolas (FAE), assegurances de vida millors, i també en uns serveis de premsa que no enganyin el país i els ciutadans sobre quina és la missió que estan portant a terme a Afganistan.

A l'Estat espanyol, les seves FAE, que actuen en el marc de l'OTAN, els cal menys "paternalisme", menys instrumentalització política, i més suport polític i conscienciació social, i explicar quina és la funció d'aquestes en un estat democràtic i, en un futur, en unes forces armades europees.

Senyora ministra Chacón, un dels seus antecessors, Narcís Serra, va ajudar, juntament amb alts comandaments militars demòcrates, a adequar les FAE a la democràcia, ara a vostè li toca menys paternalisme i explicar als ciutadans que les FAE no són, repetim, ni la Unidad Militar de Emergencias (UME), ni una ONG. Caldria que visités altres forces armades europees i entendria millor què vol dir això de ser ministra de Defensa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat