Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de juliol del 2007 | 18:18
Opinió · Seguretat

Un pas endavant en la nostra policia?


S’han produït en els últims dies diferents esdeveniments que ens fan creure que hi ha la voluntat política d’afrontar la temàtica de la Policia de Catalunya seriosament. En primer lloc, la creació per llei de l’Institut Català de la Seguretat, vella reivindicació que compleix l’objectiu de sobirania de formar tots i cada un dels elements que comporten la seguretat integral de tots els ciutadans de Catalunya.
Sols hi faríem dos puntualitzacions: la primera, la necessitat de preservar la identitat de l’Escola de Policia de Catalunya; formar policies no és el mateix que formar agents de presons, la seguretat privada, etc. Té unes necessitats, una disciplina i una litúrgia diferent, si és que realment ens creiem que som una nació i que la nostra policia és un element emblemàtic nacional. També caldria preservar la identitat històrica i de gran prestigi de l’Escola de Bombers. Però, evidentment, l’Institut Català de la Seguretat és un pas endavant.

També, després de molts dubtes, s’ha posat en marxa una profunda reestructuració de la Policia de Catalunya. El que no ha quedat clar, però, és l’ambició, l’anar més lluny, que la Policia de Catalunya sigui amb majúscules i no un cos policial auxiliar de ningú. Si de cas, és un element més a sumar a la seguretat a Catalunya, a la resta de l’Estat i a Europa. Cal barrar el pas a aquells que voldrien que els Mossos d’Esquadra fossin “una policia municipal arregladeta” al servei “d’una poderosa policia estatal”, llegeixis guàrdia civil i “policia nacional”. Tot això en nom de la globalització, sense entendre que avui possiblement la Policia de Catalunya actua sobre un territori petit, però també ho fan les policies espanyoles i la portuguesa. El que ens cal a tots plegats és la dimensió europea i que les policies espanyoles, la catalana i la basca superin el “melic” d’Espanya i treballin contra el delicte global, sent una policia europea que no és més que ningú, però tampoc menys que ningú.

A més, a la nostra policia li falta un gran pas endavant, el de saber de quin projecte nacional formen part, quin lideratge tenen. I els falta ésser tractats no com a “laboralistes”, que també en alguns aspectes, sinó com a servidors dels ciutadans i defensors d’unes institucions i una nació. I per això l’Escola de Policia de Catalunya necessita fomentar l’autoestima. Avui la formació és massa tova, massa acomplexada, tenim excel·lents professionals, tenim molts homes i moltes dones amb ganes, el que es necessita és que es cregui amb ells, que se’ls exigeixi. Però també volen que els dirigents polítics donin la cara per ells i que si convé se la trenquin. Un policia no pot sortir al carrer sense saber que té les espatlles cobertes per una direcció política disposada a defensar-lo. Aquest és el gran problema de la Policia de Catalunya. I aquesta és en la direcció que cal treballar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat