Dimarts, 2 de abril del 2013 | 19:12
Opinió
Tres plans, vuit elements
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF
Quan una proposta parlamentària de diàleg-negociació per procedir a una consulta democràtica dels ciutadans d'una col·lectivitat nacional com Catalunya, avalada pel 74% dels seus representants, és rebutjada pel 90% dels diputats de la resta de l'estat, el que s'està expressant és que la democràcia espanyola té un greu problema estructural. Un greu problema de legalitat i de legitimitat. Donada la impossibilitat, un cop més, d'establir acords estables basats en el reconeixement i acomodació de la diversitat nacional de l'estat, les possibles solucions queden emmarcades en tres vies o "plans" generals.
 ·
Notícia
"Cal explicar que Espanya és viable sense Catalunya"
"Els catalans hem de ser capaços d'explicar la viabilitat d'Espanya sense Catalunya, perquè el procés que estem desplegant no va contra ella, sinó que, a mitjà i a llarg termini, l'ha de reforçar".
 ·
Crònica · Pla de lleida
És violència i és legítima
Ivan Mambrillas
Diguem sense sordina que l'empait multitudinari, en l'espai públic o el clos privat, al dirigent del PP que sí que pot però no vol és una forma de violència, incruenta però aguda, i demanem-nos, tot seguit: com és que no se'ns havia acudit abans?
 ·
Crònica · Afers religiosos
El bisbe Novell condemna, el papa Francesc perdona
Xavier Novell ha destituit el mossèn Eduard Ribera com arxipreste de la Segarra. El bisbe de Solsona ha acusat aquest bon sacerdot d'anar contra la doctrina de l'Església i la jerarquia en els escrits del full interparroquial "Fent Camí".
 ·
Recull de premsa
Soler: "ERC no puja en intenció de vot per fer de consellera sinó perquè CiU no es pugui desviar de la ruta"
"No sé què passa pel cap d'Artur Mas; no sé si està vivint al dia o si té un calendari [...] establert. Tampoc no puc afirmar -i això és el pitjor- si la seva voluntat es correspon amb la voluntat de CiU, o almenys la de CDC".
 ·
Recull de premsa
Villatoro: "Des de Catalunya, no hi ha sortida sense la consulta"
"El nostre problema és que tenim davant només dues vies: la difícil i la impossible. I el que ens convé és que la difícil no ho sigui tant. No sempre ho fem bé, tots plegats. Però l'altra continua sent impossible".
 ·
Recull de premsa
Sellarès: "Poden acollonir els nostres poderosos, però no parar la voluntat d'un poble"
"Al costat de les nostres institucions, sí. Però, paral·lelament, la mobilització, la voluntat d'ésser i la il·lusió. Unes característiques del nostre poble amb les quals l'enemic no compta i les menysté. Som més dels que ells voldrien. Tinguem confiança en la nostra força. El futur és nostre!".
 ·
L'acudit
Per Puyal
 ·
Crònica · Col·lectiu Joan Creixell
No cedir a les pròpies debilitats
On som en el procés sobiranista? La situació política, econòmica i social de Catalunya està arribant a uns límits no previstos. Quan la societat civil i la classe política van emprendre la marxa cap a la sobirania a pas decidit i després de l'11S, foren pocs aquells qui s'imaginaren en la situació en què ens torbem avui dia. Unes institucions i una classe política que, com a símbol, ha usat sempre el lliri blanc devien pensar-se que l'Estat no actuaria.
Donar-se de baixa del butlletí
Si vols donar-te de baixa del butlletí clica al següent enllaç aquí