Indica publicitat
Dimecres, 8 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de de juliol del 2016 | 16:56
Recull de premsa · Política catalana

Álvaro: "Pentinar el gat del RUI"

En un article a la Vanguardia el periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro es fa ressò dels diversos debats que s'han obert al voltant dun possible RUI "El del RUI és un fals debat generat per diversos motius i actors. Per a Sànchez és una manera de treure's la llufa de ser proper a Mas, donar sortida al nerviosisme d'una part de la direcció de l'ANC

i llançar un lema perquè la gent es mobilitzi per a la Diada. Per a la CUP és una manera de deixar de parlar del pressupost, fer pressió a Junts pel Sí i simular la desobediència. Per a Antoni Castellà, líder de Demòcrates, és una manera de marcar distàncies amb el naixent PDC i caure bé als que tenen pressa. Per a certs comentaristes és una manera de donar-se la raó a ells mateixos, lluir testosterona i, de passada, escopir contra Mas i la consulta del 9-N, l'esport que més els plau juntament amb el de bastir teories al marge de la realitat".

A continuació argumenta Álvaro "Per què és tan feble argumentalment la posició dels que propugnen el RUI? Perquè, en general, prescindeixen sempre de dues dades essencials: a) l'independentisme encara no té prou musculatura social (segons les xifres del 27-S, que és l'enquesta més important feta fins ara sobre la secessió a Catalunya); b) l'Estat espanyol disposa en exclusiva de la capacitat de coerció sobre els servidors públics, indispensables per fer un referèndum unilateral; en aquest sentit, cal explicar les moltes dificultats que van sorgir la vigília del 9-N, quan les amenaces de Madrid van impactar sobre part d'aquells que, des de baix, s'hi havien compromès".

I conclou "La qüestió de la força –bàsica en política– és eludida sospitosament per tots els que ens canten les bondats d'un RUI, llevat d'algun crac que somia una insurrecció a l'estil irlandès o oriental. Germà Bel ha resumit bé aquest problema amb claredat a Vilaweb: "Fem un Estat o fem una falla? Si fem un Estat, hem de tenir allò que fa falta per a implantar una decisió unilateral. Tècnicament i jurídicament, és molt clar. (…) Un Estat és una cosa que imposa una llei sobre unes persones en un territori, això no és cap opinió. És un fet. Si no, no hi ha Estat". Qui no té feina el RUI pentina. I alimenta la frustració".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat