Indica publicitat
Dissabte, 4 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de de juny del 2016 | 18:54
Recull de premsa · Política catalana

Álvaro: "Més múscul, no un miracle"

En un article a la Vanguardia el periodista i escriptor, Francesc-marc Álvaro,  afirma que "Els girs de guió del procés català semblen infinits. Ara es parla d'un  referèndum unilateral d'independència (RUI), que hauria de substituir el full de ruta del Govern Puigdemont". I al respecte d'aquest ens diu "Em costa de veure que el RUI pugui transformar-se en el reset adequat.

Barcelona · Fa la sensació que, un cop més, la pissarra tàctica ens domina; en aquest sentit, hi ha qui afirma que el RUI intensificaria les contradiccions dels comuns, sobretot si –com és de preveure- el referèndum oficial no es fa. També hi ha qui suggereix que el RUI és el nou element mobilitzador perquè la gent surti al carrer el proper 11 de Setembre. On és aquí l'estratègia?".

Així per a Álvaro el RUI " seria una repetició del procés participatiu del 9N" i aquest assegura "Sense pacte amb Madrid o sense cobertura i arbitratge internacional, qualsevol referèndum s'estavellarà contra una sèrie de circumstàncies, entre les quals no és poca cosa que Catalunya no viu ara un clima pre-insurreccional que convidi funcionaris i personal de la Generalitat a exposar-se als tribunals espanyols".

També creu el periodista que "El principal problema de parlar del RUI és que mirem el dit en comptes de mirar la lluna. La feblesa principal del projecte independentista –cal admetre-ho de manera adulta- és la manca de més musculatura social. El 48% de vots independentistes és una xifra molt important, única en la història del país, però insuficient per assajar determinades sortides"

I conclou amb la següent reflexió: "Com no espero miracles, diria que la manera de fer créixer els partidaris de la independència és la utilització intel·ligent del temps, que és la regla primera de la política. Però el Govern Puigdemont va encotillar-se dins dels divuit mesos, un horitzó que prové del pla inicial que va exposar Artur Mas el 25 de novembre del 2014; no deixa de ser irònic que el full de ruta del llavors president no prosperés però, en canvi, el calendari d'aquell periple acabés en el programa de Junts pel Sí del 27-S. Més enllà i més ençà d'aquestes peripècies, sóc del parer que el reset de l'independentisme passa per repensar-se en clau d'acumulació i consolidació de suport social, i sense perdre de vista que l'emergència de Podem i els comuns constitueix una opa gens dissimulada a ERC, partit que –fa temps- havia imaginat una opa en sentit invers"Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat