Indica publicitat
Dissabte, 25 de setembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 12 de maig del 2016 | 13:35
Recull de premsa · Política catalana

Cardús: "Això de la mort digna no està fet per als partits polítics. Mireu Unió!"

En un article a l'Ara el sociòleg, Salvador Cardús, assegura que "Si alguna cosa anuncien de manera fefaent la magnitud del canvi polític que viu Catalunya i la proximitat de l'adveniment del nou país és el terratrèmol que soscava l'antic mapa autonòmic de representació política".

Així,  per a aquest "els primers a petar han estat els partits que no han sabut acomodar-se als nous temps polítics a causa del doble joc que havien de fer en allò que se'n deia l'eix nacional. PSC i ICV a l'esquerra i PP a la dreta viuen la seva darrera fase de descomposició, que no vol dir de desaparició final, esclar. Es pot malviure fent la viu-viu de moltes maneres i agonitzar fins al darrer espeternec de l'autonomisme. Això de la mort digna no està fet per als partits polítics. Mireu Unió!"

Per a Cardús no pot sorprendre que "que en aquesta fase de podridura autonòmica hagi aparegut Ciutadans, un partit carronyaire engolit per la seva contradicció original: per fer creïble que podia salvar els catalans d'ells mateixos, havia de fer fortuna a Espanya. Però, ai las, a Espanya només sobreviuran si exciten, precisament, el problema catalán." i pel que  fa  a Podem ens diu "Un cas ben diferent del de Podem, En Comú, Sí que es Pot i totes les seves variants. Aquests han nascut de la indignació i el malestar i al marge de l'anunci del nou país. El temps dirà si se sabran acomodar als desafiaments sobiranistes o si arribaran al final del procés defensant un còmode "dret a decidir" sense haver assumit el risc del "deure de decidir".

Pel que fa a ERC i CDC ens diu " L'assumpció sense reserves de l'independentisme no els estalviarà d'acabar sortint d'escena com els primers. També per ordre de desaparició, primer va CDC. I qui apagarà el llum serà ERC quan la independència ja no sigui un horitzó sinó l'àmbit de tots els àmbits i li toqui decidir quin paper vol fer-hi. De moment, però, l'un i l'altre aposten per uns futurs -de supervivència ERC i de refundació CDC- encara molt, massa curts".

Pel que fa a un possible pacte entre ERC i CDC de cara akl 26-J assegura Cardús que " CDC, amb una ala arrossegant i amb un congrés a cor obert al davant, sap que com a partit cessant no s'hi juga gaire res i proposa una cosa semblant a Junts pel Sí. Però ERC, excitada amb la idea de rebregar l'etern partit amb qui es disputa part de l'electorat, ara que el veu afeblit i a punt d'anar a les seves darreres eleccions, no n'ha volgut ni sentir parlar. Una victòria, per pírrica que sigui -ni que t'acabin passant per sobre els del CENT - Catalunya Encara No Toca-, és una victòria!"

I conclou "Em temo, però, que en política, i tal com va tot, o ets alguna cosa per tu mateix al marge d'on et situïn els altres o no ets res. A parer meu, el combat entre la transversalitat i la centralitat encara pertany a la fase terminal de l'autonomisme, i s'actua com si encara n'hi hagués per dies. Corren el risc d'arribar al final ben nafrats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat