Indica publicitat
Dimecres, 1 de de desembre del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de setembre del 2016 | 12:28
Recull de premsa · Política catalana

Graupera: "El catalanisme ha estat una manera d'acomodar i integrar Catalunya en el context repressiu espanyol"

En un article titulat "la mort del catalanisme" a l'Ara el periodista Jordi Graupera  afirma que "El catalanisme ha mort quan l'esperit democràtic de les noves generacions ha fet palès que per les mateixes raons que prometia fer-nos lliures ens ha acabat fent esclaus".

A mesura que l'autonomisme es va corcant, es va veient més clar que el catalanisme ha estat una manera d'acomodar i integrar Catalunya en el context repressiu espanyol, evitant el conflicte i silenciant l'audàcia. El que era virtut i supervivència ara és límit i decadència".

Així, per Grauapera "Com que la presència d'un límit permet la creació d'una disciplina, el catalanisme va emprar els límits autoimposats per bastir un espai, una bombolla d'oxigen dins la qual poder respirar i cultivar ficcions polítiques i un aparent gust per la llibertat. En èpoques de dictadura, la disciplina ens ha salvat. Però cada cert temps, coincidint amb les crisis de l'Estat, la bombolla peta i apareix un discurs que mira d'esberlar els límits. Aleshores es produeix una batalla no només entre la pulsió de Catalunya i la voluntat d'Espanya, sinó també a dins de Catalunya, i es posen en circulació tots els elements repressors autòctons. El preu és marginar o folkloritzar el talent, fer-lo excèntric".

 

I conclou el periodista "De la mateixa manera que l'autonomisme s'ha demostrat obsolet, la moral del catalanisme ha resultat letal per bastir un discurs polític eficaç, que permeti fiscalitzar quan donem voltes sobre nosaltres mateixos. La cultura del catalanisme responia a les necessitats d'una Espanya antidemocràtica, i per aquest motiu, a mesura que els gustos democràtics han anat esberlant-ho tot, ha anat morint. El catalanisme és incapaç de donar respostes a les generacions crescudes en democràcia, encara que el seu esperit zombi brilli en els ulls de molts de nosaltres quan anem a manifestacions. Ara que la repressió té més costos que beneficis, superar el dol vol dir reeducar-nos el gust per la veritat; dir les coses tal com les pensem, encara que estiguem equivocats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat