Indica publicitat
Dilluns, 12 d'abril del 2021
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de novembre del 2016 | 11:58
Recull de premsa · Política catalana

Soler: "Ets indepe i no ho saps"

En un article a l'Ara Toni Soler afirma respecte els resultats de l'última enquesta del CEO que "aquesta configura un escenari diabòlic: 44,9 a favor, 45,1 en contra. Almenys ja ningú no gosa parlar de suflé. Però he d'admetre que la dada em decep una mica. Després del que ha passat a Espanya en l'últim any esperava una carretada de nous independentistes

No pas entusiastes, sinó resignats a l'evidència que la tercera via no existeix i que si hi ha alguna expectativa raonable a Espanya és de retrocés vers un nou centralisme. Però aquest decantament no s'ha produït. Fins ara hem destacat la fortalesa del sobiranisme, confirmada sondeig rere sondeig; ara toca també constatar la granítica convicció d'aquest 45,1% que, malgrat la perpetuació del PP en el poder, prefereix seguir esperant la reforma d'Espanya, o directament està satisfet amb la situació actual, ja sigui per raons sentimentals o pràctiques"

Pel que fa al tema del referèndum ens diu "És interessant de comparar, com ha fet Francesc Abad, el baròmetre del CEO i l'enquesta de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB, també recent i amb un univers similar. En el primer cas, la pregunta és "Vol que Catalunya sigui un estat independent?", i el no guanya per dues dècimes. En el segon cas la pregunta és més concreta: "Si demà es fes un referèndum per decidir la independència, vostè què faria?" I els resultats són una clara victòria del , per 12 punts de diferència. Aquest contrast es resumeix en la inclusió de la paraula referèndum. És a dir: una part dels que, segons el CEO, no volen la independència, en realitat pensen que no és possible, almenys de forma tranquil·la i democràtica. Per això no la volen: perquè creuen que Espanya no cedirà i per tant estem abocats al conflicte. En canvi, el referèndum implica un procés reglat, democràtic, reconegut. No hi ha efectes secundaris, només la tria entre ser o no ser un estat sobirà. Això ens porta a la coneguda teoria del botó que va fer popular Raimon Obiols: "Si la independència fos cosa de prémer un botó, la majoria ho faria".

 

I acaba concloent que "La majoria està en contra del conflicte, de l'hostilitat amb Espanya, de l'uniformisme, dels nyaps en general. I una part d'aquesta majoria identifica tots aquests riscos amb la independència. Per això l'estratègia del govern espanyol -no en té d'altra-és l'amenaça i la por. Ha de convence'ns que el famós botó no existeix".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat