Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de gener del 2010 | 14:37
Recull de premsa · Política

Ernest Benach: "La llei electoral és una necessitat urgent per al conjunt de la política catalana"

Barcelona · El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, creu que la llei electoral catalana, la redacció de la qual continua pendent des de fa trenta anys, és ara mateix "una necessitat urgent per al conjunt de la política catalana". Ho és perquè "un país que desitja autogovernar-se no es pot permetre ser incapaç d'articular un model electoral propi"; i ho és també perquè, "a aquestes alçades, està en joc la credibilitat de les forces polítiques catalanes".

s per tot això que el president de la cambra catalana reclama, a un article publicat a La Vanguardia, "un esforç als ponents de la llei i al conjunt dels partits amb representació parlamentària, que pensin a mitjà i llarg termini i amb sentit de país". Benach creu que "damunt la base de l'Estatut d'Autonomia i de l'informe dels experts, podem aprovar una llei electoral que doni pas als canvis que precisa la política catalana per adaptar-se a la Catalunya del nostre temps". També considera que "la societat ens reclama que siguem responsables i estiguem a l'alçada", i adverteix que "no fer-ho seria un fracàs important i hauria de determinar el grau de responsabilitat de cadascú, entre altres coses perquè tots els polítics no són iguals".

El president del Parlament creu que la llei electoral catalana ha d'impulsar sis canvis:

1) "Comptem amb un valuós informe d'una comissió d'expertes en ciència política. s rigorós, objectiu, busca el consens, detalla propostes i adverteix contra determinades solucions, com la del doble vot". Benach creu que és necessari "recuperar aquest informe com a base del model català, i per tant, dels treballs de la ponència".

2) "El model català ha de respondre a les realitats del país, i trobar els punts d'equilibri entre: la proporcionalitat i la territorialitat, condicions especificades a l'Estatut; el paper dels partits com instrument col·lectiu i la responsabilitat individual dels representants elegits". Recorda que l'informe d'experts proposa llistes de partit desbloquejades i set circumscripcions.

3) "Catalunya és políticament plural" i, per això, "cal evitar fórmules que retallin el necessari pluralisme del model català. No podem copiar models de països amb un sol eix ideològic".

4) "Necessitem una Sindicatura Electoral Catalana, moderna i amb competència en el control de les despeses electorals".

5) s urgent "renovar els canals de participació electoral", ja que els actuals són del segle passat, "cal incorporar el vot electrònic i facilitar el vot anticipat".

6) "Podem introduir elements d'avaluació dels representants electes. La desconfiança i l'allunyament de la ciutadania respecte als representants polítics obliguen a fer un salt endavant en transparència i informació. La llei pot plantejar mecanismes d'accés àgil i obert a informació oficial sobre l'activitat institucional".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat