Indica publicitat
Dimarts, 18 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de d'abril del 2010 | 16:03
Recull de premsa · Política

Ibarretxe: "Una Justícia tardana no és justícia, i tenim, encara, un cas de tortures per aclarir"

Barcelona · L'exlehendakari Juan José Ibarretxe ha denunciat el silenciat cas Egunkaria a un article a Deia titulat Prejudici, Perjudici i Judici. Ibarretxe ha volgut recordar, en aquest cas, la figura de Martín Ugalde, "prohome de la cultura i de la política a Euskadi [...] i treballador incansable per la llengua i cultura basques", del qual ha explicat que els darrers mesos de la seva vida "malalt i sense possibilitat de defensa" Ugalde va ser imputat i va morir amb els seus comptes embargats "pel delicte d'haver promogut un diari en basc".

L'autor de l'article ha lamentat els paral·lelisme d'aquest succés amb el cas Egunkaria: "En aquella ocasió [cas Ugalde] no van estar pel mig els grups paragovernamentals (Fòrum Ermua, Dignitat i Justícia, Mans Netes...) que es van idear a l'era Aznar per portar als tribunals qualsevol assumpte que incomodés al poder. s a dir, per a judicializar la política o intentar assolir els mateixos objectius per altres mitjans diferents de la democràcia parlamentària, per camins diferents del debat polític [...] sinó que va estar pel mig la Guàrdia Civil, que és el mateix que dir que el cas Egunkaria el va impulsar el Poder Executiu, amb la col·laboració d'un jutge que, sense la més elemental valoració de les proves, va seguir endavant amb el guió que d'altres van escriure".

L'exlehendakari ha subratllat que les víctimes d'aquesta injustícia "tenen raó [...] quan ens diuen que estiguem alerta": "Tenim la memòria carregada de casos com a aquest i la retina cansada de veure com es reprodueixen". També ha afirmat, però, que la sentència d'absolució del cas Egunkaria l'ha deixat amb una "doble sensació": "D'alegria pel final del calvari que tan injustament han sofert ell [Juan Mari Torrealdai] i tots els seus companys d'Egunkaria [...]. I al costat d'aquesta alegria, una sensació de tristesa i, per què no dir-ho, de fàstic i enuig [...] perquè primer se'ls va condemnar socialment i ara, set anys després, se'ls declara innocents".

Ibarretxe ha advertit que l'Audiència Nacional "ha errat en afirmar que es tractava d'una actuació inconstitucional, irregular, sense base legal", i a més "existeixen indicis de maltractaments als detinguts encara per resoldre i aclarir", per això l'autor de l'article ha advertit que "aquell qui tracti d'ocultar la seva responsabilitat afirmant que la justícia ha funcionat s'oblida que una Justícia tardana no és justícia i s'oblida que actualment tenim ni més ni menys que un cas de tortures per aclarir".

Ibarretxe ha recordat que el tancament del diari Egunkaria "va ser un gravíssim atemptat a la llibertat d'expressió i informació, realitzat sense cap tipus de base jurídica o legal" i ha advertit que "el dany causat a persones, béns i a tot un mitjà de comunicació ha estat irreparable": "No feien falta set anys per veure la injustícia, per exigir la reobertura del diari, per demanar l'Habeas corpus per a Pello Zubiria o per exigir que s'aclarissin les denúncies de maltractaments".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat