Indica publicitat
Diumenge, 5 de juliol del 2020
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de juliol del 2016 | 00:00
Recull de premsa · Política

Ramoneda: " En aquest moment la voluntat de canvi a Espanya és patrimoni de Catalunya"

EN un article al diari Ara , el periodista i escriptor, Josep Ramoneda,reflexiona respecte els resultats del 26-J i del perquè creu que els partits emergents no han tret els resultats esperats "era sorprenent com havien envellit en sis mesos els dos líders dels anomenats "partits emergents". S'havien fet grans molt de pressa,

fins i tot abans de començar a tocar poder. Els havia entrat la por a la por dels ciutadans. L'energia del canvi s'havia dissolt en la seva expressió. Més que líders nous semblaven un Rajoy o un Zapatero més joves".

A més a més, afegeix Ramoneda "Després Pablo Iglesias va seguir el procés accelerat de moderació, que no ha fet res més que reforçar la por i desmobilitzar els seus. La por és contagiosa, se li va encomanar a Iglesias i ell l'ha encomanada a una part dels ciutadans. La moderació, per comptes de tranquil·litzar, va fer créixer la desconfiança en Podem, cosa que va afavorir l'estratègia polaritzadora. Iglesias va caure en la trampa de Rajoy. I, al mateix temps, va desmobilitzar una part del seus, que els van començar a veure iguals que els altres".

Sobre els resultats de les eleccions sosté que "I, tanmateix, els problemes persisteixen i l'immobilisme pel qual han optat els electors espanyols només servirà per ajornar decisions urgents si no es vol que la democràcia segueixi degenerant".

Així, per a ell, "L'absència d'expectatives creïbles invita al replegament. Si l'esquerra vol ser alternativa ha de donar respostes diferents als problemes, no negar-los ni eludir-los. Podem s'havia cregut que li havia arribat l'hora abans d'haver fet els deures, i s'ha estavellat. La confiança en els nous no la dóna la moderació sinó la solidesa de la paraula".


I pel que fa a Catalunya afirma "En aquest moment la voluntat de canvi a Espanya és patrimoni de Catalunya. Arreu de l'Estat ha crescut el vot a una dreta reaccionària, travessada per una corrupció estructural, que molts ciutadans han pres com l'opció segura. Eterna resistència a canviar" i  "Catalunya manté activa la voluntat de ruptura (la independència) i de reforma. Els comuns, a més de ser primera força, amb dotze escons poden ser determinants per al futur de Podem. A Madrid hi ha divisió d'opinions: uns temen que Colau planifiqui l'assalt al poder d'Iglesias, d'altres que optin per concentrar-se a Catalunya i prendre distàncies. No seria estrany. N'hi ha tradició, en deien PSUC. En tot cas, les eleccions augmenten la bretxa entre Catalunya i Espanya. Catalunya reitera la confiança en els partits rupturistes, Espanya està espantada".

I conclou "El problema de l'immobilisme és que arriba un dia que els xocs són inevitables".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat