Indica publicitat
Dimarts, 25 de de gener del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 de d'agost del 2009 | 10:14
Recull de premsa · Societat civil

Félix Martí: "Molts catalans exerceixen la ciutadania global entrant a la Unesco"

Barcelona · Això afirma l'expresident de l'Opinió Catalana, Félix Martí, a l'article publicat a El Punt Entrar a la UNESCO', en què destaca la funció de l'entitat i la importància de les accions que fa la federació catalana. Martí recorda que "als països de llengua i cultura catalanes, després d'aventures pioneres


com ara la creació en plena dictadura franquista del Club d'Amics de la Unesco de Barcelona i les seves antenes a altres ciutats, l'any 1984 es va fundar la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco. Al cap de molt poc temps -continua- es creava a Madrid la Federación Española de Clubs Unesco, amb la pretensió d'esdevenir una estructura única per a tots els territoris de l'Estat". Un cas que recorda, i molt, a les estratègies seguides per les federacions esportives espanyoles, que pretenen abolir la presència internacional de Catalunya. Però, explica l'autor, "la federació catalana sempre ha defensat la seva independència explicant que les organitzacions no governamentals no cal que s'estructurin copiant les demarcacions estatals".

Martí comença el seu article explicant que "el govern del món encara no s'exerceix des de la base, és a dir, des de la ciutadania de tots els pobles". En aquest sentit, l'autor destaca el paper que tenen les Nacions Unides pel control de les estructures internacionals. I, d'altra banda, el de la Unesco, que ja va preveure des de la seva creació "la importància de la participació ciutadana amb un disseny institucional que no havia de ser acaparat pels representants polítics dels estats membres". Tot i això, explica Martí, "amb el pas dels anys, més aviat han guanyat terreny els funcionaris polítics i la politització excessiva, però moltes veus reclamen reformes que permetin desenvolupar l'esperit original. Les associacions i centres Unesco canalitzen actualment amb noves energies l'evolució cap a formes més reeixides de participació democràtica".

En aquestes formes de participació hi col·labora la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco. I, per l'autor, "la qualitat de la feina que fan les vint associacions Unesco catalanes amb el suport tècnic del Centre Unesco de Catalunya ha demostrat l'encert d'haver creat una entitat d'àmbit català que actualment ja és una referència internacional. Molts catalans -conclou- exerceixen la ciutadania global entrant a la Unesco". 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat